Hlavní obsah

Pět mrtvých v Usámově domě za 38 minut, po Američanech ale střílel jen jeden

Novinky, Alex Švamberk
Washington/Islámábád

Další informace o 38 minut dlouhé akci, při níž byl v pondělí zabit Usáma bin Ládin, boří mýtus, že se v domě všichni bránili. Nejméně dva ze zabitých byli neozbrojeni a po americkém komandu střílel jen jeden jediný člověk - kurýr abú Ahmad Kuvajtí, uvedl list Washington Post. Zbraň u sebe měl ještě bin Ládinův syn.

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Článek

Informace potvrzují odhodlání komanda, které zasahovalo za neznámých podmínek v opevněném domě, kde netušilo, co ho může čekat. Strach mohl vzbuzovat už strážce kontrolující dvůr. Navíc se vojáci potýkali s tím, že jeden z vrtulníků, který je dopravil na místo akce, havaroval. Podle některých zpráv jeho pilot při přistávání zavadil listem hlavního rotoru o vysokou zeď, podle jiných se stroj propadl ve vzdušném víru.

"Odpálili nálože u dveří a zdí. Za jedněmi dveřmi byla betonová zeď," uvedl pro list Washington Post představitel Pentagonu.

Prvním zabitým byl bratr bin Ládinova kurýra, který byl spolumajitelem budovy. Když na něj vojáci narazili, měl ruce za zády. Protože se báli, že by v nich mohl mít zbraň, zabili ho.

Foto: Reuters

Zahrada v areálu komplexu, kde se ukrýval bin Ládin

Poté, co vojáci zastřelili tohoto muže, oddíl stoupal do horních pater. Na schodech na ně mířil další muž, tak ho zlikvidovali, píše CNN. To byl zřejmě Usámův syn Chálid. Na balkóně pak zahlédli dalšího člověka a vypálili po něm. Není jasné, zda ho zasáhli, nebo ne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zvědavci vzali Usámův dům útokemVideo: Reuters

Při akci byl také zabit kurýr, který střílel po komandu. Tento zásah nebyl přiblížen, je ale možné, že se odehrával v druhé budově na pozemku. Ani o smrti dalšího muže se neuvádějí podrobnosti.

Když vojáci vnikli do pokoje, vrhla se na ně bin Ládinova jemenská manželka, kterou střelili do lýtka a odstrčili. To už viděli bin Ládina.

"Byl ve dveřích a ustupoval zpět," uvedl americký představitel pro Washington Post.

Podle lidí, kteří mají bližší informace, vojáci s palbou neotáleli a bin Ládina rychle zastřelili.

Nejprve byl zasažen do hrudi, a protože se dál pohyboval směrem ke zbraním, střelili ho nad levé oko. [celá zpráva] V pokoji byla pistole a kalašnikov.

Když přišli pákistánští vojáci do domu, viděli, jak jedna žena držela v klíně hlavu jiné a řekla jim: "Jsem Saúdka. Usáma je můj otec."

Reklama

Výběr článků

Načítám