Hlavní obsah

Bin Ládin žil v domě pět let se třemi manželkami

Novinky, Alex Švamberk
Washington/Islámábád
Aktualizováno

Usáma bin Ládin se skrýval v opevněném komplexu v pákistánském Abbottábádu pět let. Uvedla to jeho 27letá žena. Jeho dcera zase tvrdí, že Usáma se vzdal a zastřelili ho dodatečně. Jeho tělo pak měli vyhodit z paluby vrtulníku. V domě zřejmě stříleli jen Američané, i když na ně mířil bin Ládinův syn. Dva muži – bin Ládin a bratr kurýra – se nebránili a ani neměli u sebe pistoli.

Foto: Reuters

Bin Ládinův dům po akci USA

Článek

Ládinova nejmladší žena, 27letá Jemenka Amal Sadahová (podle jiných zdrojů se jmenuje Amal Ahmad Adbal Fattahová), byla během likvidační akce postřelena do lýtka. Žena leží v nemocnici v Rávalpindí. Zadržují ji pákistánské úřady, které se dohadují s americkými, protože Washington požaduje její vydání. Pákistánci ji chtějí vrátit do Jemenu.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký plot a ostnatý drát chránily pevnost, kde se skrýval Usáma bin Ládin.

Při výslechu vypověděla, že se v domě skrývali pět let. Sadahovou si podle webu Catholic Online vzal bin Ládin, aby upevnil svá pouta s Jemenem, kde byla v posledních letech al-Káida nejaktivnější.

Tělo bin Ládina prý vyhodili z vrtulníku

Pákistánské úřady zadržují i další členy bin Ládinovy rodiny. Je mezi nimi i jeho dvanáctiletá dcera. Právě ta identifikovala tělo svého mrtvého otce. Zřejmě viděla závěr zásahu na vlastní oči. Podle některých zdrojů ale může být dívka starší, možná je už na konci teenagerského věku, píše list Seattle Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde se skrýval Usáma bin LádinVideo: Reuters

Dokonce se v Pákistánu objevila spekulace, že jde o další bin Ládinovu ženu. To by byla čtvrtá. Pákistánci tvrdí, že v domě zadrželi tři jeho ženy a další čtyři děti, nejmladší mělo sedm měsíců, další bylo asi tříleté, pak čtyř až pětileté a šestileté, zřejmě jde o děti bratrů vlastnících dům.

Dcera, která identifikovala tělo, podle webu Catholic Online tvrdí, že bin Ládin byl zajat a až později zabit a že jeho tělo bylo shozeno z paluby vrtulníku. Tyto informace ale není možné ověřit.

Amal Sadahová je nejmladší ženou bin Ládina a má s ním jednu dceru Safíju. Vzali se, když jí bylo osmnáct a jemu 43. Svatbu domluvil významný představitel al-Káidy v Jemenu šejk Rašíd Mohamen Saíd Ismáíl, který ji také odvezl přes Pákistán do afghánského Kandaháru. Podle něj byla velmi spirituální a věřila stejným věcem jako bin Ládin.

Safíja by mohla být dívkou, která viděla smrt Usámy bin Ládina na vlastní oči. Je-li ale i tou, která jej měla identifikovat, pak by musela být mladší než uváděných dvanáct.

Bin Ládin měl nejméně pět žen  

Podle stávajících informací měl bin Ládin pět žen a více než dvacet dětí, píše CNN. Nejsou tam ale započítány další dvě ženy, s nimiž měl podle pákistánských zdrojů žít v Abbottábádu vedle Amal.

Většina jeho předchozích žen byla vzdělaných, měly vysokou školu a zabývaly se religionistikou.

Foto: Profimedia.cz

Zničená část bin Ládinova sídla po útoku americké speciální jednotky.

V sedmnácti si vzal o dva roky mladší sestřenici Nadžvu Ghamínovou, s níž měl 11 dětí. Ta ho opustila před 11. zářím 2001.

Druhá žena Chadídža Šarífová byla o devět let starší než on, vzala si ho v roce 1983, ale o devět let později se rozvedli. Má s ní tři děti. Byla vysoce vzdělaná a údajně byla z rodiny přímých potomků Proroka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na bin Ládina jeho sousedé natočili na mobilVideo: Reuters

Nadžva zařídila třetí sňatek s Charijou nebo Khairjou Sabárovou, kterou si vzal v roce 1985 a má s ní syna. Charíja má doktorát islámského práva šaríja. Je možné, že zahynula při útocích na Afghánistán v roce 2001.

V roce 1987 si vzal Šihamu Sabárovou, s níž má dvě děti. Od invaze do Afghánistánu o ní ale nebylo slyšet a možná zemřela při náletech.

Pátý sňatek byl anulován za 48 hodin.

Tři manželky žily s bin Ládinem v jedné domácnosti v harmonii. Učil je střílet.

Reklama

Výběr článků

Načítám