Hlavní obsah

Súdán chce rozdělit problematický Dárfúr

Chartúm

Súdánská vláda v Chartúmu se rozhodla rozdělit západní region Dárfúr ještě na další dvě administrativní části. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na súdánská státní média. Oblast se tak bude skládat z pěti států. Podle dárfúrských rebelů se vláda tímto krokem snaží posílit svoji kontrolu regionu.

Foto: Profimedia.cz

Konflikt v Dárfúru stál život už nejméně 300 000 lidí.

Článek

Dárfúr, oblast obývaná převážně nearabským obyvatelstvem bojujícím proti islámské vládě v Chartúmu byla doposud rozdělena do tří částí: severního, jižního a západního Dárfúru. Súdánská vláda dnes schválila vytvoření dalších dvou států, středního Dárfúru s hlavním městěm Zalingei a východního Dárfúru s metropolí Ed Daein, uvedla státní tisková agentura SUNA.

Podle povstalecké Súdánské lidové osvobozenecké armády (SPLA) se jedná o krok, který má oslabit její vliv, rozdělit Dárfúr podle kmenů a rozbít etnické mocenské základny.

Vzpoura v této oblasti kvůli sporům o spravedlivější rozdělování zdrojů v roce 2003 spustila humanitární krizi, která si vyžádala 300.000 obětí na životech a přes dva miliony lidí opustilo své domovy. Mírové rozhovory mezi povstalci a vládou, které se konají v Kataru, se prodlužují kvůli neshodám mezi jednotlivými povstaleckými skupinami a pokračující vojenské operaci v oblasti, při níž Chartúm postupně znovu získává kontrolu nad velkými městy a dalšími původně povstaleckými oblastmi.

Jih země produkující ropu se nyní připravuje na červencové vyhlášení nezávislosti po lednovém referendu, ve kterém bylo schváleno odtržení této části

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám