Hlavní obsah

Na havarovaný supertajný vrtulník USA mají zálusk jiné země

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráta jednoho ze dvou vrtulníků Blackhawk, jimiž americké komando přilétlo k Usámovu úkrytu, prozradilo existenci přísně tajného programu Pentagonu – technologii tichého chodu rotorů a povrchu odrážejícího radarové paprsky (stealth).

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku v areálu komplexu, kde se ukrýval bin Ládin

Článek

Upozornila na to televize ABC s tím, že pilot blackhawku při akci zavadil předním rotorem o asi šest metrů vysokou zeď kolem komplexu, zlomil ho, stroj tvrdě dosedl a na místo musel být přivolán záložní vrtulník typu Chinook. I když vojáci v závěru akce vyhodili havarovaný blackhawk do vzduchu, zůstala na místě trčet jeho část se zadním rotorem.

Superhladký povrch s ostrými úhly, odlišný tvar listů a jeho protihlukový kryt rotoru – to vše vzbudilo velkou pozornost, protože odlišuje tento blackhawk od standardních verzí. Podle expertů jej ještě veřejnost nikdy nespatřila.

Foto: Právo, ti, Reuters

Jejich vývoj nefiguruje ani v žádných dokumentech poté, co Pentagon v roce 2004 ukončil obdobný program Stealth pro vrtulníky Comanch. „Nepoznali byste, že se k vám blíží. Letí rychle a nízko, a pokud nejsou slyšet tak, jako kdyby se blížily přímo k vám, mohli byste zareagovat pozdě,“ řekl bývalý činitel Pentagonu Dan Gouré. Potvrzují to i svědectví Pákistánců: vrtulníky zaslechli, až když je měli nad hlavou.

Podle Gourého se teď asi Pentagon obává, že zbytky blackhawku jsou už být na cestě do Číny, vzhledem k blízkým vztahům, které má s pákistánskou armádou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám