Hlavní obsah

Zavahrí mohl být záměrně opominut, aby se nevyplašil Usáma

Novinky,
Washigton

Dvanáct let trval hon na Usámu bin Ládina, který se poslední roky ukrýval v pákistánském Abbottábádu. Jeho zástupce Ajmán Zavahrí však stále zůstává na svobodě, i když o sobě dával mnohem více vědět: Američané nyní tvrdí, že ho dopadnou, protože získali z bin Ládinova počítače a paměťových médií důležité informace. Otázkou ale je, zda jej nešlo dopadnout dříve a zda nebyl ponechán na svobodě záměrně.

Článek

USA už naznačily, že je nyní na řadě Zavahrí. K odhalení případných dalších atentátů i k dopadení dalších členů al-Káidy míní využít informace získané v domě bin Ládina, odkud příslušníci zasahujícího komanda odvezli pět počítačů, deset hard disků, stovku paměťových médií, jako jsou datová CD a DVD i USB flash disky, a také pět mobilních telefonů.

Zavahrí vystupoval na veřejnosti častěji

V hledáčku je nutně Zavahrí, protože je posledním z původního vedení sítě. Otázka ale je, zda nebyl opominut záměrně, aby nebyl vyplašen bin Ládin, který jako by se propadl do země. Stopa vychladla, nebylo po něm ani vidu, ani slechu.

Do roku 2005 byl postup jasný, USA se postupně snažily dopadnout špičky al-Káidy a podařilo se jim zadržet dva významné představitele, třetího muže organizace Chalída šajcha Muhammada, i jeho následovníka abú Faradže Libího.

Ten byl poslední velkou rybou, která uvízla v síti. Po bin Ládinovi jako by se slehla zem, za to jeho zástupce Ajmán Zavahrí, egyptský lékař a hlavní ideolog přicházel s květnatými prohlášeními skoro každý měsíc, až se zdálo, že právě on je hlavní postavou sítě Al-Káida.

Dopaden však nebyl, stále je na svobodě, i když právě videa mohou poskytnout stopu vedoucí k odhalení úkrytu radikála, což byl případ šéfa irácké odnože Al-Káidy abú Músy Zarkávího. [celá zpráva]

Indický list Times Of India navíc přinesl informaci, že v půlce roku 2007 se Zavahrí objevil v Péšaváru, kde se účastnil schůzky špiček Tálibánu a skupiny Hakkání, a pak narychlo odjel do Islámábádu nebo jeho okolí. [celá zpráva]

Zatímco Usáma bin Ládin se hledal těžko, se světem komunikoval jen prostřednictvím kurýrů a prohlášení vydával tak vzácně, že se občas spekulovalo, že je po smrti, byl dopaden dříve než dvojka Al-Káidy Ajmán Zavahrí, který přicházel s prohlášeními často.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám