Hlavní obsah

Indie upozorňovala USA, že bin Ládin žije v pákistánském městě, ale marně

– Dillí/Londýn
Novinky, Alex Švamberk

Indické tajné služby dvakrát upozorňovaly Spojené státy, že bin Ládin je v Pákistánu, v obydlené oblasti nedaleko Islámábádu. Uvedl to list Times Of India s tím, že Američané ani v jednom případě nebrali informace vážně.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo, ve kterém se ukrýval Usama bin Ládin.

Článek

Snahy dopadnout bin Ládina také brzdili agenti pákistánské tajné služby ISI, kteří Usámu varovali, uvádí Daily Telegraph Express s odkazem na tajné americké diplomatické depeše.

Na přítomnost Usámy bin Ládina nedaleko Islámábádu upozornily indické tajné služby USA v polovině roku 2007 a pak počátkem roku 2008. Ale marně. Podle Indie zřejmě USA dávaly přednost jiným zdrojům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pevnost Usámy bin Ládina byla zapečetěnaVideo: Reuters

Poprvé to bylo po setkání představitelů Tálibánu v Péšávaru, kterého se účastnila dvojka al-Káidy Ajmán Zaváhrí. Tohoto setkání se také účastnili zástupci jiné afghánské vzbouřenecké skupiny Hakkání a také dva příslušníci pákistánské tajné služby ISI.

Tu z kontaktů s Hakkání, která bojuje proti Američanům v Afghánistánu a získává na to prostředky, obvinil nedávno i náčelník amerických Spojených štábů admirál Mike Mullen.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

"Po setkání Zavahrí navštívil Islámábád. Naléhavost, s jakou Zavahrí navštívil Islámábád nebo oblast v jeho okolí, musela mít důvod. Řekli jsme jim, že Zavahrí navštívil Islámábád a že jsme přesvědčeni, že se Usáma neskrývá v jeskyních, ale v hustě obydlené oblasti u Islámábádu. Samozřejmě ho nikdo neviděl, byl to jen závěr, k němuž jsme došli na základě informací,“ sdělil pro Times Of India vysoký představitel indických tajných služeb.

V dalších šesti měsících indičtí tajní agenti přicházeli se zprávami o pohybu Usámových spolupracovníků a důvěrníků. Jejich zprávy byly předány USA na začátku roku 2008 a poukazovaly jak na jeho nemoc ledvin, tak jeho přítomnost v oblasti.

„Zmiňovali jsme jeho přítomnost v oblasti, protože jsme měli potvrzenou informaci, že jeho pohyb je omezen kvůli nemoci a že nemůže navštívit běžnou nemocnici,“ dodal agent.

O Abbottábádu se mluvilo

Studie amerického profesora a jeho studentů z roku 2008 určila pákistánský Abbottábád jako jeden z nejpravděpodobnějších úkrytů šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Tato práce zveřejněná v roce 2009 jako bin Ládinovo útočiště přiřazuje Abbottábádu šanci 88,9 procenta. Geograf z losangelské univerzity Thomas Gillespie, který tým odborníků vedl, ale upozorňuje, že tatáž práce dává Paračinaru na pákistánském kmenovém území Kurram nedaleko afghánské hranice 95procentní šanci.

Gillespieův tým pracoval s předpokladem, že spíše než v nějaké jeskyni v odlehlé venkovské oblasti žije bin Ládin v městském sídle, protože lidé z regionů s menší hustotou obyvatel by si spíše uprchlíka všimli. Odborníci dále stanovili, že rezidence bude mít zajištěné dodávky elektrické energie a že pozemek bude zabezpečen vysokými zdmi.

Foto: Profimedia.cz

Zničená část bin Ládinova sídla po útoku americké speciální jednotky.

ISI hrála na dvě strany

Z tajných depeší amerických diplomatů přitom plynulo, že někteří agenti ISI pomáhají Al-Káidě. Převáděli mimo jiné teroristy přes bezpečnostní kontroly na letištích a pomáhali jim vyhnout se zatčení a vysílali je do Afghánistánu, aby bojovali po boku Tálibánu.

Americké diplomaty v roce 2009 varovala tádžická vláda, že americká snaha USA dopadnout Usámu může být zmařena úplatnými pákistánskými špióny. Generál Abdullo Sadulovič Nazarov mající na starosti boj proti terorismu uvedl, že mnoho lidí v Pákistánu ví, kde je Usáma, uvedl list Daily Telegraph.

"V Pákistánu není Usáma bin Ládin neviditelný, mnozí vědí o jeho pobytu v Severním Vazíristánu, ale kdykoli se bezpečnostní síly pokusily dosáhnout jeho úkrytů, dostal varování, které mohlo pocházet jen ze zdrojů v bezpečnostních službách," uvedl Nazarov.

Indický ministr zahraniční SM Krišna uvedl v Malajsku, že by Pákistán měl leccos vysvětlit ohledně přítomnosti bin Ládina na svém území.

Strach ze stažení z Afghánistánu

Loni britský premiér David Cameron uvedl, že Pákistán se musí rozhodnout, na které straně bude při boji proti terorismu stát a že nemůže hrát na obě strany. Pákistán udržuje kontakty s radikálními teroristickými organizacemi, jak kvůli napjatým vztahům s Indií, protože by si přál odtržení Kašmíru, tak kvůli vlivu v Afghánistánu, kdy nyní sází na Hakkání, protože Tálibán mu způsobuje problémy i doma.

Indie proto varuje před urychlením stahování mezinárodních sil z Afghánistánu, protože  by tam mohl vzrůst nejen vliv Pákistánu, ale pokračovaly by tam i rejdy teroristických skupin. Pákistán ale tyto vazby vysvětluje snahou zabránit Indii v pronikání do Afghánistánu.

Po zabití bin Ládina vzrůstá tlak na urychlení stažení z Afghánistánu s tím, že hlavního cíle ve válce proti terorismu bylo dosaženo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám