Hlavní obsah

USA vyslýchají 10 členů bin Ládinovy rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z dcer Usámy bin Ládina byla svědkem smrti svého otce a stala se zároveň jedním ze zhruba deseti členů jeho rodiny, kteří jsou drženi ve vazbě a vyslýcháni. Řekl to v Islámábádu novinářům vysoký pákistánský zpravodajský důstojník, který si nepřál, aby bylo zveřejněno jeho jméno.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin s družinou na archivním snímku

Článek

Bin Ládinově dceři je 12 nebo 13 let a byla jedním z příbuzných, kteří tělo mrtvého teroristy identifikovali. Šéfa teroristické sítě Al-Káida v pondělí ráno zabilo americké komando v pákistánském městě Abbottábádu.

Bin Ládinovi příbuzní - jedna z jeho manželek a až osm potomků - budou vyslechnuti, a pak pravděpodobně v souladu s pákistánskými zákony předáni do země jejich původu, tedy nikoli do Spojených států.

V době útoku bylo údajně v objektu 17 až 18 lidí. Američani odvezli kromě mrtvých i jednoho živého zajatce, podle všeho bin Ládinova syna. Bin Ládinova jemenská manželka prý vyšetřovatelům řekla, že se do objektu v Abbottábádu rodina přestěhovala teprve před několika měsíci.

Většinu příbuzných podle pákistánského zpravodajského důstojníka museli Američané nechat na místě útoku, když opouštěli vrtulník MH-60 Sea Hawk, který měl údajně mechanickou poruchu a komando ho na místě zničilo. V ostatních vrtulnících nebylo dost místa, protože přepravovaly bin Ládinovo tělo, jiné zajatce a příslušníky amerického komanda.

Vypadáme jako idioti, připustil Pákistánec

Pákistánský důstojník připustil, že místo bin Ládinova úkrytu, které se nachází nedaleko vojenské akademie a jen několik desítek kilometrů od metropole Islámábádu, může vyvolávat v americko-pákistánských vztazích problémy. "Není to dobré," řekl. "Vypadáme jako packalové nebo idioti. Je to pěkně zahanbující. Byli jsme akcí totálně překvapeni. Odehrálo se to bleskově, dřív, než jsme mohli zareagovat."

Upozornil ale zároveň, že Spojené státy nedokázaly najít bin Ládina dlouhých deset let. "Kdybychom věděli, kde je, dopadli bychom ho sami," řekl pákistánský zdroj.

Britská BBC s odvoláním na zdroje z pákistánské rozvědky ISI napsala, že úkryt bin Ládina byl terčem razie pákistánských agentů v roce 2003, kdy byl dům ještě rozestavěn. Pákistánci se v té době domnívali, že v úkrytu se schovává jeden z členů vedení Al-Káidy Faradž Libí. Od té doby ale pákistánská strana objektu nevěnovala žádnou pozornost. Libí byl dopaden v květnu 2005.

Pákistánský zpravodajský důstojník rovněž potvrdil předchozí informace, že Spojené státy akci v Abbottábádu provedly samy a nepožádaly ani o povolení vstoupit do pákistánského vzdušného prostoru. "Je pravděpodobné, že rušili naše radary," řekl pákistánský zpravodajský důstojník a dodal, že z americké strany se akce zúčastnilo až 40 příslušníků speciálních sil.

Některé americké letouny podle něj dorazily na místo akce z pákistánské vojenské základny ve městě Ghazí, které leží jen asi 54 kilometrů od Abbottábádu. Letiště v Ghazí americká armáda použila loni při poskytování humanitární pomoci obětem pákistánských záplav. Dopravní letouny startovaly asi z Afghánistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám