Hlavní obsah

Bin Ládinův dům byl jako pevnost, stál poblíž vojenské akademie

Novinky, Alex Švamberk

Dům, kde byl zabit Usáma bin Ládin, byl jako pevnost, uvádí agentura Reuters. Třípatrová budova se nacházela za plotem vysokým 3,6 až 5,5 metru, na jehož vrcholu byl ostnatý drát. Samotný areál dělily zdi. Dům měl jen minimum oken obrácených ven a terasa byla za dvoumetrovou zdí.

Článek

Dům byl postaven v roce 2005 na konci zaprášené a minimálně používané cesty v Abbottábádu. Nacházel se asi 800 metrů od vojenské akademie.

Za šest let však kolem vyrostly další domy a postupně se ukazovalo, že se budova vymyká. Nešlo jen o fakt, že areál byl osmkrát větší než okolní budovy a extrémně dobře střežený, měl dvě bezpečnostní brány, do nichž se dalo vjet jen na zvláštní povolení.

Podezřelé  indicie

Podivné bylo i chování dvou bratrů, kteří dům za asi milión dolarů vlastnili. Odpadky na rozdíl od sousedů nevynášeli, ale spalovali uvnitř. „Za zmínku stojí, že nemovitost asi za milión dolarů neměla žádné připojení na telefon nebo internet. Bratři navíc neměli žádné zdroje bohatství,“ uvádí jeden z úředníků americké administrativy.

Foto: Faisal Mahmúd, Reuters

Den po odstřelení Usámy bin Ládina procházejí dva pákistánští vojáci kolem údajného místa činu: v okolí pevnosti v Abbottabádu zaslechli místní obyvatelé přestřelku, při níž Ládin zahynul

„Všechno, co vidíme, mimořádná bezpečnostní opatření, minulost bratrů a jejich chování i umístění domu přesně odpovídá tomu, jak by měl vypadat bin Ládinův úkryt,“ řekl americký expert.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma bin Ládin byl zabit AmeričanyVideo: Reuters

Podezření dále vzrostlo, když fotografii jednoho z bratrů, kteří dům vlastnili, ukázali zadržovanému teroristovi. Ten uvedl, že muž žil s bin Ládinem nebo byl jeho chráněncem.

Američtí experti si pak všimli, že v domě žije kromě mužů ještě další rodina.

„Závěrem našich zjištění a analýz bylo silné přesvědčení, že dům ukrývá vysoce postaveného a střeženého teroristu. Experti, kteří se tomu věnovali delší dobu, uvedli, že je vysoká pravděpodobnost, že terorista, který se tam ukrývá, je bin Ládin," uvedl expert.

Po útoku provedeném v noci na pondělí se podezření potvrdilo. V domě žil bin Ládin se svou nejmladší ženou a dospělým synem. Bratři mu dělali ochranku a sloužili jako spojky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Svět oceňuje bin Ládinovu smrt

Většina světových politiků ocenila zabití vůdce sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Přivítali to nejen evropští spojenci ve válce v Afghánistánu, tedy Francie,...

Výběr článků

Načítám