Hlavní obsah

Pátrací tým vyzvedl z Atlantiku černou skříňku záhadně havarovaného airbusu

Novinky, alt
Aktualizováno

Pátrací týmy v neděli z vod Atlantiku vyzvedly jednu ze dvou černých skříněk z airbusu francouzské společnosti Air France, který v červnu 2009 havaroval u břehů Brazílie. Uvedla to BBC. Důvod havárie nebyl znám. Místo pádu letadla se dlouho nedařilo najít a záchranáři trosky lokalizovali teprve nedávno.

Foto: Reuters

Podvozek havarovaného Airbusu A330-204 Air France

Článek

Francouzský úřad pro vyšetřování sdělil, že skříňka je "v dobrém stavu". Pátrací tým druhou skříňku našel už minulý týden. Šlo však jen o obal a záznamy o letu neobsahovala. [celá zpráva]

Při pádu letadla, jehož příčiny nejsou známy, zemřelo předloni všech 228 cestujících a členů posádky.

Francouzské i brazilské týmy se jeho trosky pokoušely nalézt několikrát. Povedlo se to až na čtvrtý pokus pomocí speciální robota - ponorky, která propátrávala místa tisíce metrů pod mořskou hladinou. Zbytky letounu našla v hloubce 3900 metrů.

Foto: Reuters

Koláž fotografií trosek Airbusu A330-203 Air France

Hledala v oblasti velké 10 000 kilometrů čtverečních a nakonec trosky nalezla severně od místa, kde se letadlo naposledy spojilo s věží.

Klíčová bude komunikace v kabině

Odborníci doufají, že se z černé skříňky, která zaznamenává nejen komunikaci letounu s věží a technické údaje, ale také komunikaci v pilotní kabině, podaří dostat informace, které pád letadla objasní.

Nějakou dobu po havárii skříňky ještě vysílaly signál a teoreticky bylo možné podle nich trosky lokalizovat. To se však nepodařilo. Podmořský terén, kam letadlo spadlo, je velmi členitý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám