Hlavní obsah

Japonská vláda postupuje nedbale, řekl jaderný poradce a rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Poradce japonské vlády Tošiso Kosako v pátek rezignoval na svůj post, kam ho po zemětřesení a následné vlně tsunami dosadil premiér Naoto Kan. Tvrdí, že vláda dělá pro něj nepřijatelná rozhodnutí. Jako příklad uvedl možné ohrožení dětí radiací, protože vláda povolila limit v místě, kde jsou i základní školy, na 20 milisievertů.

Foto: Reuters

Zničená fukušimská jaderná elektrárna

Článek

"To jako vědec nemohou povolit. Myslím, že se vláda pouze snaží získat čas," řekl v pátek. V Japonsku se post poradce vlády považuje za prestižní a dobrovolně jej opustit není zvykem.

Ministerstvo školství hranici 20 mikosievertů hájí a tvrdí, že dělá vše pro to, aby ji mohlo snížit na jeden mikrosievert.

Kosako se slzami v očích prohlásil, že vláda neinformovala dostatečně otevřeně o radiaci kolem Fukušimy a že nepatřičně zvýšila limit povolené radiace pro pracovníky elektrárny. Tokio tuto hranici posunulo ze 100 na 250 mikrosievertů za rok. Z přírodního ozáření je člověk ročně v průměru vystaven hodnotám kolem tří milisievertů.

Při březnovém zemětřesení a následné vlně tsunami zemřelo 14 300 lidí. Živel poškodil jadernou elektrárnu ve Fukušimě. Jejím pracovníkům se stále nepodařilo zabránit únikům radiace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám