Hlavní obsah

Kaddáfí je ochoten jednat o příměří

Tripolis
Aktualizováno

Libyjský předák Muammar Kaddáfí ve státní televizi v sobotu časně ráno řekl, že je připraven k jednání s NATO, pokud zastaví útoky na Libyi. Je ochoten uzavřít příměří, tvrdí ale, že na něj musí přistoupit i rebelové. Odmítl, že by měl opustit zemi.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí při jednom ze svých projevů ve státní televizi.

Článek

"Libye je stále připravena na příměří...ale příměří nemůže být jednostranné," řekl Kaddáfí.

Za nepokoje v zemi obvinil cizí síly a žoldnéře, uvedl, že Libyjci by měli držet pospolu, ačkoliv dříve povstalce nazýval nevybíravými slovy. "Nemůžeme bojovat jeden proti druhému. Jsme jedna rodina."

Jeho slova byla spíše než proti povstalcům namířena proti NATO. "My jsme na ně neútočili ani jsme nepřekročili moře...proč oni na nás útočí?" Útoky spojenců nazval teroristickými a doplnil, že pokud země aliance zahájí pozemní útok, "jeho síly zahynou".

Libyjská televize po vysílání uvedla, že letouny NATO během Kaddáfího projevu bombardovaly místa blízko budovy televize.

Složte zbraně bez trestu

Libyjský režim v pátek, několik hodin před Kaddáfího projevem, vyzval povstalce v Misurátě, aby se do čtyř dnů vzdali, a nabídl jim za to beztrestnost.

Mluvčí vlády Músá Ibrahím na tiskové konferenci v Tripolisu oznámil, že ministerstvo spravedlnosti vyzývá "všechny ozbrojené skupiny v Misurátě, aby odevzdaly zbraně výměnou za amnestii" a dodal, že nabídka platí do 3. května.

Pohrozil, že každá loď, která by vjela do přístavu tohoto města, jež je již dva měsíce obléháno Kaddáfího jednotkami, se stane terčem útoku. Armáda podle jeho slov vyřadila z provozu přístav, který je jedinou zásobovací cestou. Nyní se budou potraviny dopravovat do Libye po souši a za dohledu armády, řekl.

Kaddáfího jednotky se podle NATO pokusily přístav zaminovat, aby přerušily dodávky potravin do města. NATO se snaží nastražené bomby zlikvidovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Tým OSN prošetřuje válečné zločiny v Libyi

Tříčlenný tým vyšetřovatelů OSN dorazil ve středu do libyjského hlavního města Tripolisu. Má prověřit, zda se v konfliktu neporušovala lidská práva. Prověřit...

Letadla NATO zabila v Misurátě rebely

Dvanáct rebelů bylo ve středu zasaženo při náletu letadel NATO na Misurátu. Dalších pět jich bylo zraněno. Reportérce listu Sunday Times to řekli svědci, kteří...

Výběr článků

Načítám