Z věznice uteklo asi 470 vězňů, většinou velitelů a bojovníků Tálibánu. Na druhém konci tunelu je čekala auta, která je odvážela. Akce byla mimořádně dobře připravená.

Afghánský ministr spravedlnosti Habibulláh Ghalib řekl, že vězni nemohli utéci, aniž by jim pomáhal někdo ve věznici. „Masový útěk vězňů jedním tunelem ukazuje na pomoc ze strany věznice,“ řekl ministr. Má pro to i důkaz. Bez pomoci strážců by se nemohli všichni dostat do cely, kam tunel ústil. Podle něj nebylo ani možné přehlédnout velkou kolonou vozidel, která vězně odvezla.

Odsouzený Mohammed Abdulláh, který pomáhal ve věznici útěk organizovat a sám se dostal na svobodu, uvedl, že mu „přátelé“ poskytli klíče od dalších cel. Kdo byli tito přátelé, nesdělil, ale zřejmě dozorci. Strážní podle informací BBC také vězňům prodávali mobilní telefony.

Vězni, kteří neutekli, uvedli, že odsouzení bojovníci Tálibánu měli speciální privilegia, například je mohli navštěvovat příbuzní.

Američtí vojáci před domem, kam ústil tunel z věznice.

Američtí vojáci před domem, kam ústil tunel z věznice.

FOTO: Ahmd Nadeem, Reuters

Ministr ale kritizoval i Američany a Kanaďany, kteří měli na starosti vylepšení bezpečnostních opatření ve věznici. Podle něj selhali, když byl přímo pod jejich nohama vykopán zvenčí tunel až do jedné z cel.

Dům, kam tunel ústil, byl přitom před deseti týdny prohledán, a nikdo nic podezřelého nezjistil.

ČR dá na afghánskou věznici skoro 11 miliónů

Za této situace ve středu česká vláda schválila zvýšení příspěvku na výstavbu vězení v Afghánistánu, uvedla ČTK. Před třemi roky rozhodla za tímto účelem vyčlenit 578 060 dolarů (asi 9,53 miliónu korun). To však nestačí kvůli volbě jiné lokality.

Afghánské ministerstvo spravedlnosti se obrátilo na český rekonstrukční tým v Lógaru s žádostí o pomoc a české ministerstvo zahraničí, které vyhodnotilo afghánskou žádost jako oprávněnou, proto požádalo vládu o dalších 99 696 dolarů (asi 1,64 miliónu korun).

Afghánské ministerstvo spravedlnosti změnilo po podepsání memoranda s Českem lokalitu pro výstavbu vězeňského komplexu v Pulí Alam. Nový pozemek vyžadoval náročnější a déletrvající terénní úpravy, než bylo plánováno v původní lokalitě. Terénní úpravy si vyžádaly dodatečné náklady, které stavební firma pokryla z prostředků původně určených na výstavbu komplexu. Ten by bez dalších peněz nemohl být dokončen.