Hlavní obsah

Afghánský pilot zabil devět Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Osm vojáků NATO a jednoho nájemného žoldnéře zabil na Kábulském letišti pilot afghánských ozbrojených sil. I pilot byl podle BBC nakonec v boji zabit. K incidentu došlo v 11 hodin místního času (8:30 SELČ), uvedlo afghánské ministerstvo obrany. Nejmenovaný představitel USA sdělil, že všichni mrtví jsou američtí občané.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Základna na afghánském letišti v Kábulu

Článek

„Potvrzujeme, že se během střetu střílelo z ručních zbraní,“ uvedl mluvčí mezinárodních sil ISAF major Tim James. Co způsobilo střet, nesdělil: „Nevíme, jak střelba začala.“

Vysoký představitel afghánských bezpečnostních sil sdělil BBC, že pilot se jmenoval Gul Ahmad a pocházel z Kábulu. Podle nejmenovaného zdroje byl pilot duševně nemocný, a buď se se svými zahraničními kolegy pohádal, nebo útok naplánoval poté, co jej naverboval Tálibán.

Tálibán se sice k útoku přihlásil, to ale nepotvrzuje, že jej plánoval, protože se hlásí ke každému úspěšnému útoku na koaliční síly. Incident však posílil obavy, že se Tálibánu daří stále více pronikat do bezpečnostních složek.

Útoků afghánských vojáků a policistů na zahraniční vojáky přibývá, ale většinou je podnikají lidé ve výcviku. Mezi rekruty se bojovník Tálibánu snáze zamíchá.

Útok na kábulské letiště však mezi tento druh akcí nepatřil. Navíc měl ze všech dosavadních nejtragičtější následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám