Hlavní obsah

Druhý muž Al-Káidy v Afghánistánu byl zabit při náletu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Mezinárodní síly ISAF v Afghánistánu v úterý oznámily, že se při náletu letadel NATO podařilo zabít druhého nejvyššího muže teroristické sítě Al-Káida v zemi Abdula Ghaního. Zasažen měl být před dvěma týdny při náletu na provincii Kunar na východě země u hranic s Pákistánem. Uvedla to BBC.

Foto: Profimedia.cz

Americká stíhačka F-15E Strike Eagle nad Afghánistánem

Článek

Ghaní, známý také jako Abú Hafs Naždí, vedl výcvikové tábory radikálů a plánoval útoky na mezinárodní síly a další cizince i místní kmenové vůdce podporující současnou vládu prezidenta Hámida Karzáího. Ghaní je považován za strůjce úspěšného atentátu na kmenového vůdce Málika Zarina, který měl blízko k prezidentovi. Stál také za kladením náloží na silnicích.

Podle odhadů NATO působí v Afghánistánu stále asi stovka příslušníku Al-Káidy. Aliance tvrdí, že za poslední měsíc se podařilo zabít 25 dalších, není to ale potvrzeno z nezávislých zdrojů.

Al-Káida ale už dávno nepředstavuje hlavní problém v Afghánistánu. Tím jsou vzbouřenci, především z radikálního hnutí Tálibán, ale také ze skupiny Hakkana, které se daří získávat značné prostředky na boj z oblastí zemí Perského zálivu.

Na velikonoční pondělí uprchlo 320 metrů dlouhým tunelem z věznice v Kandaháru 760 vězňů, především Tálibů. Podařilo se jich dopadnout jen 65. Útěk ukazuje, jak slabost afghánské vlády a úřadů, tak i fakt, že Tálibán má velkou podporu, protože takováto velká akce se nemohla odehrát bez vědomí obyvatel města. Koalici ale nikdo neinformoval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám