Hlavní obsah

Kvůli miliardové korupci byl zatčen ředitel indických her Commonwealthu

Novinky,
Dillí

Skandál s loňskými hrami Commonwealthu v Indii se rozšiřuje. Zatčen byl jejich ředitel Sureš Kalmadi pro korupci. Hry byly extrémně drahé, předražené asi o dvě miliardy dolarů. I tak je provázely skluzy, problémy se zajištěním bezpečnosti a hygieny. Indií zmítají gigantické korupční skandály.

Článek

Po zadržení ředitele policie uvedla, že jej obviní ze zločinného spolčení s cílem získat profit z kontraktů pro hry.

Mluvčí indického Centrálního úřadu pro vyšetřování řekl, že Kalmadi byl zadržen „kvůli spiknutí s cílem získat z časoměrných zařízení prospěch pro švýcarskou společnost“.

Další obvinění se týkají kontraktů na štafetový běh zeměmi Commonwealthu, který byl odstartován v roce 2009 v Londýně.

Kalmadi stane před soudem, kde si vyslechne obvinění, v úterý. Pokud by se mu prokázala vina, mohl by skončit ve vězení.

Z funkce byl odvolán letos v lednu. V únoru byli zadrženi další představitelé her, generální tajemník organizačního výboru Lalit Bhanot a další člen výboru VK Vrema. Byli obvinění z finančních machinací.

Hry Indii reputaci nevylepšily

Hry přišly Indii na šest miliard dolarů. Obraz země nevylepšily, jak se čekalo. Poškodila je zdržení při stavebních pracích, honilo se vše na poslední chvíli. Dokonce pár dnů před zahájením spadl v areálu her nově budovaný most. Hrozilo, že některé země odřeknou účast. Podle indické federální protikorupční komise byl rozpočet nadsazen o 1,8 miliardy dolarů.

Indií otřásají i další korupční skandály, především ohledně prodeje licencí pro mobilní operátory za hubičku. [celá zpráva]

Domy pro vdovy po obětech války zase dostali úředníci.

Země je korupcí tak prolezlá, že i hlava protikorupčního úřadu musela na základě nejvyššího soudu odejít z funkce kvůli korupci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Korupce připravila Indii o bilióny

Indie přijde každý den v průměru o několik set miliard rupií. Příčinou je korupce a ilegální odvádění kapitálu ze země. Podle americké organizace Global...

Výběr článků

Načítám