Hlavní obsah

Indonésii zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kendari

Zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy stupnice dnes zasáhlo střední část Indonésie. Podle agentury Reuters, která se odvolává na americkou geologickou službu USGS, varování před přívalovou vlnou cunami vydáno nebylo. Hlášeny nejsou ani oběti.

Foto: Reuters

Zemětřesením zničená silnice. Ilustrační foto.

Článek

Ohnisko zemětřesení bylo lokalizováno asi 55 kilometrů jihovýchodně od města Kendari na ostrově Sulawesi v relativně malé, maximálně desetikilometrové hloubce.

Několik domů v Kendari bylo poškozeno, především se vysypalo sklo z oken a ve zdích se objevily trhliny. O zraněných ale informace nejsou; lidé nicméně v panice opouštěli domovy.

Během dalších dvou hodin byly zaznamenány ještě tři následné poměrně velké otřesy, z nichž ten první měl sílu 5,2 stupně a ohnisko východně od Kendari.

Indonéské souostroví leží v takzvaném tichomořském ohňovém prstenci, který se táhne od Severní Ameriky přes Japonsko až k jihovýchodní Asii. Stýkají se v něm kontinentální desky a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na 7000.

Dosud nejhorší tragédie byla zaznamenána v prosinci 2004, kdy cunami vyvolaná devítistupňovým zemětřesením připravila o život 230 000 lidí v celém regionu, z toho 170 000 právě v Indonésii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám