Hlavní obsah

V Libyi hrozí, že armádu vystřídají v Misurátě nemilosrdné kmeny

Tripolis
Aktualizováno

Libyjské kmeny ze západu země pohrozily, že pokud nebude armáda Muammara Kaddáfího schopna vytlačit rebely z Misuráty, udělají to samy. Libyjská vláda zvažuje, že k tomuto kroku přistoupí. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na libyjské vládní zdroje. Někteří příslušníci vládních sil agentuře Reuters v sobotu sdělili, že dostali rozkaz se stáhnout. Povstalci stažení označili za jejich porážku.

Článek

Zprávy o tom, že by se armáda stáhla a vystřídaly ji kmeny, se objevila po jednání místních kmenových vůdců a armády. Kmeny už ztrácejí trpělivost, protože jim boje komplikují život, hlavně je zablokovaná pro ně klíčová dopravní tepna na pobřeží a důležitý přístav.

Tajemník libyjského ministra zahraničí Chalid Kaím varoval, že by to mohlo mít pro obyvatele vzbouřenecké Misuráty tragické následky. Uvedl, že armáda se v rámci možností snažila minimalizovat ztráty mezi civilisty, i když se mluví už o tisící obětech a potvrzeno je použití šrapnelů, a kmeny by podobný přístup už uplatňovat nemusely.

Podle Kaima kmenoví vůdci řekli, že přístav patří všem Libyjcům a ne jen rebelům.

Mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahím podle Reuters potvrdil, že vláda již začala příslušníky některých kmenů z okolí Misuráty vojensky cvičit a vyzbrojovat.

Armáda neuspěla

"Před libyjskou armádou stojí ultimátum: Když problém v Misurátě (v dohledné době) nevyřeší, vydají se do města lidé z okolních kmenů a budou s povstalci vyjednávat. Pokud to nepomůže, budou s nimi bojovat. (...) Armáda doposud prosazovala operativní jednání, ale to kvůli vzdušným útokům (NATO) není účinné," konstatoval podle DPA Chálid Kaim, náměstek libyjského ministra zahraničí Abdala Atího Ubajdího.

Rebelové však podle DPA nevěří, že vojáci opravdu odejdou. Třetí největší libyjské město Misuráta leží asi 200 kilometrů východně od Tripolisu a je nejvýznamnější baštou povstalců na západě Libye. Vojáci ho obléhají již devět týdnů.

Kaddáfí zatím těžil z podpory kmenů na západě země i ze strachu z kmenových válek. Podle BBC je otázkou je, zda se nejedná jen snahu dostat rebely v Misurátě pod tlak, aby se zalekli nebezpečí klanových střetů. Může to však také ukazovat, že se kmeny od Kaddáfího odvracejí, protože si uvědomují, že nemá dost sil, a hledají vlastní cestu k řešení.

V sobotu ráno, jen několik hodin poté, co vláda oznámila svou novou taktiku proti rebelům v Misurátě, byl hlášen vzdušný útok NATO na centrum Tripolisu. Nedaleko předpokládaného bunkru libyjského vůdce Muammara Kaddáfího prý zahynuli tři lidé. Mluvčí Ibrahím podle Reuters popsal, že útok doprovázela "velmi silná exploze". Reportéři agentury Reuters žádný výbuch nezaznamenali, ale slyšeli nad městem přelétávat letouny a řinčení skel v oknech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám