Hlavní obsah

Libyjští vzbouřenci jsou na bojišti nebezpeční hlavně sami sobě

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází
Aktualizováno

Libyjští vzbouřenci jsou nejen nevycvičení, ale také nedostatečně vyzbrojení. Mnohé jejich zbraně jsou nefunkční, pamatují doby kolonialismu a další jsou zase nebezpečné jim i civilistům. Navíc využívají i teenagery, což je v rozporu s mezinárodním právem, jejich vyzbrojování může být stíháno, uvedl list New York Times.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Libyjský povstalec

Článek

Na stráži na jednom ze stanovišť rebelů byl viděn třináctiletý Mohamed Abdulgadir s puškou na rameni. Novinářům sdělil, že není frontový bojovník. Řekl ale, že je připraven bojovat: „Když se Kaddáfího vojáci pokusí cokoliv mi udělat, tak je zraním.“

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Libyjští vzbouřenci montují letecký raketomet na pick-up

Navíc byl v oblasti, která se během hodiny dostala pod palbu. Přítomnost nezletilého nijak neznervózňovala ani jeho spolubojovníky, ani jejich velitele.

Zbraně rebelů ohrožují civilisty

Novináři mnohokrát viděli u Brigy a Adžedábíje, jak rebelové používali raket při necílené palbě. Na pick-upech měli raketomety pro rakety ráže 107 milimetrů nebo dokonce raketomety s raketami Grad ráže 122 milimetrů, které mají dostřel 20 kilometrů, i z vrtulníků odmontované raketomety s raketami ráže 57 milimetrů. Všechny mají vysoce výbušné hlavice.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Libyjští vzbouřenci u Adžedábíje odpalují rakety z raketometu namontovaném na pick-ubu

Rebelové je odpalují bez míření směrem ke Kaddáfího vojskům, aniž by věděli, kam dopadnou. Vzhledem k doletu ale mohou zasáhnout nic netušící civilisty. Rebelové tak činí přesně totéž, z čeho jsou obviňována Kaddáfího vojska.

U dalších rebelů zase byly spatřeny pozemní nášlapné miny. Velení povstalců v Benghází řeklo, že miny nemíní používat, přesto zpravodajové BBC 17. dubna viděli, jak byly protitankové miny z vojenského skladu zakopávány u Adžedábíje, aby tudy nemohla projet Kaddáfího vozidla. Většina zemí přitom podepsala konvenci, že nebudou nášlapné miny používat. Ty totiž ohrožují lidi i desítky let po válce a ještě dnes jsou morem Bosny i Vietnamu.

Jejich použití je stejně sporné jako kazetová munice, kterou podle OSN používají Kaddáfího vojska. Jde většinou o šrapnelové granáty se submunicí v podobě kuliček. Jsou prioritně určeny k ničení živé síly nepřítele. [celá zpráva]

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Libyjští vzbouřenci u Adžedábíje odpalují neřízené rakety.

Do rukou povstalců, kteří vyrabovali vojenské sklady, se dostaly i ruční protiletadlové střely Manpad. U těch je zase nebezpečí, že se dostanou do rukou teroristů ze severoafrické al-Káidy. Ta o ně má velký zájem.

Rebelové zbraně neovládají

Mnozí bojovníci ani neví, jak zbraně používat a mnohdy se s nimi především ukazují. Jeden byl viděn s italskou karabinou Carnaco z dob mezi dvěma světovými válkami, do které se dobové náboje dneska neseženou. Podobné je to se zadovkami Lee-Enfiled.

Další nesl půl století starou francouzskou útočnou pušku MAT-49 bez zásobníku. K této zbrani se přitom jen těžko dají sehnat náhradní díly.

Jiní se vydali do boje se sovětským kulometem PKT, který odmontovali ze zničeného tanku, z jehož věže se ovládá. Nemá nejen pažbu a mířidla, ale ani spoušť, a spouští se nouzově pomocí uvolnění závěru.

Zbraní je zoufalý nedostatek, tragická je situace v Misurátě

Mnohdy se musí improvizovat. Rakety se vypouštějí z ocelových trubic, které ale hrozí roztržením. Odpalují se jednoduše elektrickou jiskrou. Granáty se vyrábějí podomácku.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Libyjští vzbouřenci střílejí u Adžedábíje.

V Misurátě bojovníci čekají, až jejich kolegové padnou. Jinak se ke zbrani nedostanou. A to ani neví, zda budou mít munici. I tak ale podle jednoho z rebelů vzbouřenci zabili ve středu v Misurátě 100 vojáků Kaddáfího sil a ve čtvrtek 51. Dalších čtyřicet jich měli zajmout.

Oblíbený kalašnikov se nyní prodává na černém trhu za 2000 dolarů, což je několikanásobně více než donedávna. Proto všichni čekají na 400 pušek, které poslal Katar.

O zoufalé situaci svědčí případ Fikrího Tadžurího. Do boje přišel s velkým kuchyňským nožem. Posadili ho na auto s kulometem. Posádka bojovala, dokud auto i kulomet nebyly zničeny. "Trefili nás a mí kolegové padli. Přišel jsem o zbraň, ale mám tohle a chci to Kaddáfímu vrazit do srdce," říká Fikrí svírající dřevěnou rukojeť svého nože. Odhodlání je veliké.

Rebelové ovládají další město na západě

Podle některých zpráv získali rebelové na západě země další město Vazín, které leží na hranicích s Tuniskem. Uvedlo to vedení rebelů v Benghází.

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Libyjští povstalci v Rás Lanúfu odnášejí tělo mrtvého kolegy.

Rozhodně vzbouřenci kontrolují hraniční přechod. Tudy tedy mohou proudit zbraně pro rebely. Do Libye se přitom podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1970 nesmí žádné zbraně dodávat, a pokud někdo tak činí, může být stíhán podle mezinárodního práva.

Americký velitel varuje před patem

Předseda náčelníků spojených štábů amerických ozbrojených sil admirál Mike Mullen při páteční návštěvě Bagdádu varoval, že konflikt v Libyi směřuje k patu. "Vyvíjí se to jistě k patové situaci, i když jsme o 30 až 40 procent zredukovali stavy jeho (Kaddáfího) hlavních pozemních sil," prohlásil podle agentury Reuters americký admirál.

Reklama

Výběr článků

Načítám