Hlavní obsah

Z Fukušimy unikla do moře radioaktivita překračující roční normu 20 tisíckrát

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Z jaderné elektrárny Fukušima 1 unikla do moře radioaktivní látka v množství překračující roční normu 20 000krát. Celková hodnota radioaktivity se odhaduje na 5000 terabecquerelů, uvedla ve čtvrtek elektrárenská společnost Tepco.

Foto: Reuters

Poničená jaderná elektrárna ve Fukušimě

Článek

Podle firmy šlo především o vysoce radioaktivní vodu, unikající z druhého reaktoru elektrárny. Únik byl zjištěn 2. dubna a zastaven o čtyři dny později.

Odhadovaných 5000 terabecquerelů je ale jen zlomek proti tomu, co uniklo z elektrárny od zemětřesení z 11. března do vzduchu. Odhaduje se, že do vzduchu se dostaly radioaktivní látky v množství 370 000 až 630 000 terabecquerelů.

Japonsko uzavřelo zónu okolo fukušimské elektrárny

Japonský premiér Naoto Kan ve čtvrtek oznámil, že se vláda rozhodla uzavřít dvacetikilometrovou zónu okolo jaderné elektrárny Fukušima 1, vážně poškozené 11. března vlnami tsunami. O uzavření se hovořilo už při rozšíření evakuačního pásma z dvaceti na třicet kilometrů.

Naoto Kan o rozhodnutí vlády informoval při jednání s fukušimským guvernérem Juhejem Satem. V platnost vstoupí ve čtvrtek o půlnoci.

„Požádali jsme obyvatele, aby nevstupovali do zóny, je to pro ně velké riziko,“ uvedl mluvčí vlády Jukio Edano a dodal: „Elektrárna není stabilní. Dnes jsme se rozhodli označit tuto oblast za zónu postiženou katastrofou.“

Současně s tím probíhá i evakuace lidí z okruhu dvaceti až třiceti kilometrů od elektrárny.

Dosud mělo do dvacetikilometrové zóny přístup osmdesát tisíc lidí, kteří se mohli vracet do svých domů pro své věci. Nyní budou mít jen dvě hodiny na to, aby si vzali, co potřebují Všechny věci se ale budou testovat, zda nejsou příliš ozářené.

V evakuační zóně navíc podle úřadů žije asi šedesát rodin, kteří ji odmítli opustit.

Elektrárenská společnost Tepco v neděli oznámila, že únik radioaktivity z elektrárny zastaví do tří měsíců a do šesti měsíců, nepozději do konce roku, bude odstavena a bezpečná. [celá zpráva]

Nyní začala společnost odčerpávat vysoce radioaktivní vodu z budovy druhého reaktoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám