Hlavní obsah

V Libyi zahynuli dva západní novináři, jeden byl nominován na Oscara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Při minometném útoku na libyjskou Misurátu zahynuli ve středu dva západní novináři. Další dva byli zraněni, jeden z nich vážně. Uvedla to BBC. Mezi mrtvými je fotograf a filmař nominovaný loni na Oscara, 41letý Brit Tim Hetherington.

Foto: Reuters

Filmař a fotograf Tim Hetherington

Článek

Minometné granáty dopadly na Tripolskou ulici, kudy vede fronta.

Tim Hetherington
V anglickém Liverpoolu narozený Tim Hetherington se věnoval fotožurnalistice a filmové dokumentaristice.
Jeho režijním debutem byl snímek Restrepo o četě v Afghánistánu. Loni byl film oceněn na festivalu Sundance a Hetherington za něj byl v témže roce nominován na Oscara v kategorii dokumentárních příběhů.
Pracoval především pro časopis Vanity Fair. Čtyřikrát byl oceněn na soutěži World Press Photo a byl také autorem snímku roku 2007 v této soutěži.
Ve svých cyklech se zabýval otázkou globalizace. Long Story Bit By Byt Liberia Retold se zabýval historií Libérie a brutálního etnického konfliktu v ní. Cyklus vznikal pět let a doplňovaly ho rozhovory. Liberii se věnoval už dřív, byl kameramanem dokumentu z roku 2004 Liberie: neobčanská válka.

Místní nemocnice uvedla, že při středečních bojích bylo zabito šest lidí a zraněno dalších šedesát. Mnozí byli zasaženi ostřelovači Kaddáfího jednotek, kteří se pohybují na střechách.

Jeden z doktorů řekl, že on i jeho kolegové jsou už vyčerpání množstvím mrtvých a krve. "Co dělá mezinárodní koalice?," ptá se.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, která odsoudila Kaddáfího režim za použití kazetové munice a ostřelování nemocnice v Misurátě, vyjádřila v této situaci znepokojení nad postojem libyjských orgánů k novinářům, z nichž nejméně dva již zahynuli a 16 dalších, včetně dvou Libyjců, je nezvěstných. Podle úřadu OSN byly další desítky žurnalistů v Libyi zadrženy, napadeny, nebo zažily násilí i mučení, případně byly vypovězeny.

Kritizovala i to, že se v hustě obydlených částech používají minometné granáty a že jsou nasazeni ostřelovači. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám