Hlavní obsah

Tripolis kritizuje vyslání britských, francouzských a italských vojenských poradců do Libye

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Paříž
Aktualizováno

Tvrdé kritiky ze strany libyjského ministra zahraničí Abdula Atiho Obejdího se ve středu dočkaly v deníku Guardian Francie a Británie kvůli plánu vyslat do Libye vojenské poradce. Ve středu vyslání potvrdila mluvčí francouzské vlády, napsala BBC. Poté se objevila zpráva, že do Libye má odjet i malá skupina italských poradců.

Foto: Andreas Manolis, Reuters

Libyjský ministr zahraničních věcí Abdul Ati Obejdí

Článek

„To jen prodlouží konfrontaci. Čím víc zbraní dodá Západ, tím větší sklidí nenávist. Západ by měl radit druhé straně, aby studovala mírové návrhy,“ řekl Obejdí se zřejmou narážkou na to, že vzbouřenci odmítli mírový návrh Africké unie, protože nezahrnoval demisi Kaddáfího.

O vyslání francouzského týmu informoval mluvčí francouzské vlády Francois Baroin. Uvedl, že vysláno bude méně než deset důstojníků. „Nerozmístíme tam bojové pozemní síly,“ dodal ještě.

Francie však zvažuje i vyslání pozemních jednotek. Podle francouzského ministra obrany Gerarda Longueta by k tomu došlo, kdyby o tom rozhodla Rada bezpečnosti. Když se země NATO shodly, že cílem mise je svržení Kaddáfího, Longuet upozornil, že to přesahuje rámec rezoluce rady bezpečnosti 1973.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve středu prohlásil, že Francie zintenzivní nálety na Libyi. Vzbouřenci nedokáží porazit libyjskou armádu, která má k dispozici stále těžkou techniku . Sarkozy současně dodal, že se v Libyi vytvoří demokracie „za pomoci volebních uren a ne tanků“.

Také Británie uvedla, že vyšle do Libye poradce. Ministr zahraničí William Hague v úterý oznámil, že budou radit opoziční Národní přechodné radě, jak zlepšit vojenskou organizaci, komunikaci a logistiku.“ [celá zpráva]

Východ Libye akceptuje cizí vojáky

Libyjci na východě země jsou s účastí zahraničních poradců smířeni, i když se původně všichni stavěli proti tomu, aby na libyjskou půdu vstoupila noha cizího vojáka: "Není to otázka toho, zda chceme zahraniční intervenci, ale toho, co potřebujeme," řekl Ali Firgini z Benghází. Opozičním bojovníkům podle něj dochází pára.

V Británii současně panují obavy, aby se z Libye nestal nekonečný konflikt vietnamského typu, když se jde až na limity toho, co umožňuje rezoluce. [celá zpráva]

Podle libyjské státní televize NATO zaútočilo na budovy spojů: "Telekomunikační infrastruktura a rozhlasové a televizní vysílací stanice se v několika libyjských městech staly terčem bombardování." Podrobnosti  televize neuvedla, NATO informovalo jen o útocích tanků, v Jugoslávii však budovy televize bombardovalo v rámci psychologické války.

Tripolis nabízí svobodné volby do půl roku

Obejdí deníku Guardian řekl, že svobodné volby za dozoru OSN by se v případě ukončení bojů mohly konat ještě letos. Dodal, že Kaddáfího režim je připraven zvážit ustavení přechodné národní vlády. Dal najevo ochotu ke kompromisu: „Není to ten případ, že by se šlo naší cestou nebo jejich, je to otázka, jak usednout společně s našimi bratry.“

Podle něj se jednalo o tom, že by přechodná vláda byla u moci šest měsíců. Také se zvažovalo, zda by Kaddáfí měl zůstat, a když, tak v jaké roli, nebo kdy by měl odejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám