Hlavní obsah

V ostřelované Misurátě je uvězněno 5000 cizinců

– Benghází/Londýn

Asi pět tisíc zahraničních dělníků je uvězněno v libyjské Misurátě, kterou stále ostřelují jednotky plukovníka Kaddáfího. Británie plánuje, že vyšle lodě, které by je evakuovaly. Ostřelování si vyžádalo už stovky obětí a mnoho zraněných. Podle CNN v neděli střepiny zabily 30 lidí. Město čelí humanitární krizi, není v něm ani nemocnice.

Foto: Amr Abdallah Dalsh , Reuters

Egyptští dělníci evakuovaní z Misuráty

Článek

Podle humanitárních pracovníků i místních obyvatel je situace ve městě hrozná. Nedostává se jídla, elektřiny, vody ani léků a armáda dále ostřeluje město z děl i raketometů a minometů.

Kritická je zejména situace zahraničních dělníků ze zemí Blízkého východu, Afriky a Jižní Asie.

Británie proto podle BBC slíbila, že poskytne 1,5 miliónu liber na jejich evakuaci, kterou provede Mezinárodní organizace pro migraci. Ta už dvě lodi vyslala. Přivezly lidi z Misuráty do Benghází. Jeminy Panday z této organizace uvedla, že evakuovaní byli slabí a dehydrovaní, někteří na pokraji smrti. Na lodi byl prostor i pro zraněné, mezi nimiž bylo i nemluvně střelené do obličeje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle organizace je denně vážně zraněno na třicet lidí. Ty je potřeba ošetřit, lze o však zajistit jen v polních nemocnicích, protože městkou dobyly Kaddáfího jednotky. Ty také ostřelují přístav, který je důležitý pro dodávky humanitární pomoci.

Nedělní ostřelování města si podle CNN vyžádalo 25 obětí a 100 zraněných.

Podle vedení misurátské nemocnice bylo od začátku bojů na konci února v tomto městě zabito asi tisíc lidí a 3000 osob bylo zraněno.

Tripolis tvrdí, že v Libyi bojuje al-Káida

Za průkazné označil v neděli mluvčí režimu Muammara Kaddáfího Músa Ibrahím zapojení teroristické sítě Al-Káida do protivládního povstání v Libyi. Podle něj do Misuráty míří s 25 bojovníky jeden z vůdců Al-Káidy Abdal Hakím Hasadí.

Jiný radikální islamista Ismáíl Salabí podle mluvčího cvičí 200 "fundamentalistů" ve vojenském táboře v Benghází. Tvrzení libyjské vlády není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám