Hlavní obsah

Zvuk zemětřesení u Japonska zachytil podvodní mikrofon až u Aljašky

Hydrofon, neboli podvodní mikrofon, u Aleutských ostrovů u Aljašky zachytil na vzdálenost téměř 1500 kilometrů od epicentra zvuk zemětřesení, které zpustošilo minulý měsíc severovýchodní část Japonska. Zvuk, který mikrofon zachytil, připomíná rozjezd dopravního letadla.

Článek

Podmořské zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály východně od největšího japonského ostrova Honšú nastalo 11. března. Následovala mohutná vlna tsunami, která dokonala zkázu na pevnině a zapříčinila havárii v jaderné elektrárně Fukušima 1.

Hydrofon u Aljašky používá k měření podmořské vulkanické činnosti a zkoumání ekosystémů v hloubkách oceánu americké středisko pro výzkum mořského prostředí v Pacifiku v rámci svého programu VENTS. Speciální mikrofon se systémem SOUSYS používá pro potřeby monitorování i americké námořnictvo.

Záznam zemětřesení u japonských břehů byl 16krát zrychlen. Zvuk připomíná rozjezd letadla. Vědci věří, že jim zkoumání záznamu pomůže rozeznat nové signály naznačující, že se blíží tsunami, což by v budoucnu mohlo zachránit tisíce lidských životů.

Japonské úřady odhadují, že březnová katastrofa si vyžádala přes 20 tisíc mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám