Hlavní obsah

Sebevrah s výbušninami pronikl v Kábulu na ministerstvo, mířil na Francouze

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Množství stráží v zelené zóně afghánského hlavního města Kábul se podařilo oklamat muži s výbušninami, který následně pronikl až do budovy ministerstva obrany. Informovala o tom v pondělí agentura AFP. Je to vůbec poprvé, kdy takto útočník pronikl do úřadu ministra. Terčem útoku měla být podle listu Daily Telegraph delegace francouzského ministra obrany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci v zelené zóně v Kábulu

Článek

Muž se dostal do druhého patra budovy, kde se nacházejí kanceláře zástupců generálního štábu. Z AK-47, který měl u sebe, střílel po poradcích ministra a náčelníka štábu.

Útočník strážce oklamal, neboť měl na sobě uniformu příslušníka armády. Výbušniny, které měl připásané k tělu, nestačil aktivovat. „Neodpálil je, byl zastřelen strážcem. Na sobě měl vestu s náložemi,“ citovala francouzská agentura nejmenovaného svědka.

Agentury nejprve uváděly, že při incidentu byli zraněni dva lidé, později tvrzení opravily na dva mrtvé a sedm zraněných.

K útoku se přihlásili radikálové z hnutí Tálibán. Cílem prý bylo zabití "loutkového" ministra. Mluvčí Zabiulláh Mudžáhíd navíc uvedl, že vzbouřenci infiltrovali ministerstvo a plánovali útok uskutečnit v době návštěvy francouzského ministra obrany, o němž se předpokládalo, že bude v budově jednat s afghánským protějškem. Dodal, že mezi útočníky byli sebevražední atentátníci i střelci. Francie uvedla, že ministr Gerard Longuet nebyl v době útoku v budově ministerstva, a popřela tvrzení tálibů, že měl být cílem atentátu.

Útočníci v uniformách

Za čtyři dny je to již třetí podobný útok. V pátek zabil sebevrah policejního šéfa provincie Kandahár, když se v přestrojení za policistu dostal do jeho blízkosti. Blízkého spojence prezidenta Hámida Karzáího při shromáždění vesnické rady objal a pak se odpálil. [celá zpráva]

O den později aktivoval výbušniny na svém těle muž během porady na vojenské základně ve východní provincii Laghmán. Zabil pět vojáků NATO a pět Afghánců. K útoku se rovněž přihlásil Tálibán s tím, že útočník byl jejich spícím agentem, který do armády nastoupil minulý měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám