Hlavní obsah

Rebelové nejsou schopni Kaddáfího vystřídat, přesto má být svržen

• Aktualizováno

Nejvyšší představitelé USA, Británie a Francie v pátek prohlásili, že budoucnost Libye s Muammarem Kaddáfím je nepředstavitelná. Jasně potvrdili, že cílem operace NATO už není jen ochránit civilisty, ale svrhnout plukovníka. Povstalecké skupiny jsou přitom neprůhledné, roztříštěné a navzájem nespolupracují.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Rebelové před úprkem z Adžedábíji

Článek

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se pro svržení Kaddáfího vyslovili i další šéfové diplomacií zemí Severoatlantické aliance a EU na jednání v Berlíně.

Pro urychlení jeho odchodu by mělo NATO pokračovat v operacích na ochranu libyjských civilistů.

Foto: Youssef Boudl , Reuters

Raketomet na vozidle rebelů

"Teď jasně zaznělo také po těch závěrech z Dauhá, že nejde už jenom o ochranu obyvatelstva, nýbrž jde o odstranění pana plukovníka Kaddáfího... Toto bylo jasně řečeno," sdělil Schwarzenberg českým novinářům po schůzce NATO-EU v rámci neformálního jednání ministrů zahraničí aliance.

Americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy v komuniké uvedli, že "není představitelné, aby někdo, kdo se pokusil o masakr vlastního obyvatelstva, hrál roli v budoucí vládě". "Následně může začít přechod od diktatury k institucionálnímu procesu, vedený novou generací vůdců," popisuje trojice státníků možný vývoj v Libyi. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) před zasedáním vlády

Podle francouzského ministra obrany Gérarda Longueta toto prohlášení překračuje nynější mandát rezoluce rady bezpečnosti OSN, na jehož základě se odehrávají zahraniční vojenské operace proti Kaddáfího režimu.

Kritika voluntarismu politiků 

Tvrdě se do Obamy, Camerona a Sarkozyho pustil korespondent BBC Jonathan Marcus. Zdůraznil, že libyjská armáda se nehroutí, ani se nestahuje pod tíhou leteckých úderů z Misuráty a libyjští vzbouřenci ji nejsou schopni porazit. Podle něj bude trvat týdny, ne-li měsíce, než se situace může začít měnit.

Většina členů aliance přitom stojí stranou a náletů na pozemní cíle se účastní kromě agilních Britů a Francouzů už jen Belgičané, Dánové, Norové a Kanaďané. A Generální tajemník NATO Andres Fogh Ramussen už ve čtvrtek uvedl, že se aliance nedostává dost letadel pro útoky na pozemní cíle.

A další otázkou je, co dál, zda nakonec nebude nutná pozemní ofenzíva, kterou ale rezoluce RB OSN vylučuje.

Chybí náhrada za Kaddáfího, povstalce nestojí za to cvičit

Pro svržení Kaddáfího se představitelé aliance vyslovili, ačkoli libyjská opozice je nejednotná a západní experti varují před rozpadem země a somálským scénářem, kdy by jednotlivé oblasti ovládaly klany, a poušť se stala rejdištěm exponentů islamistického terorismu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Letoun Rafale na francouzské válečné lodi Charles de Gaulle

Podle některých amerických vládních expertů je stav libyjské opozice natolik vážný, že vycvičit vzbouřence tak, aby byli bojeschopní a dostatečně silní na to, aby sesadili libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, by mohlo trvat roky.

"V tomto bodě není žádná strana schopna porazit druhou a žádná nejeví ochotu ke kompromisům," řekl nejmenovaný americký činitel, který libyjský konflikt pozorně sleduje. Opozice podle něj potřebuje čas na zformování vlády a výchovu nové generace vůdčích osobností.

Podle některých pozorovatelů povstalcům chybí pocit společné identity a efektivní struktura. S tím, jak zpravodajci hromadí informace o opozici, se zdá, že vzbouřenci jsou naprosto dezorganizovaní a neschopní se v dohledné době sjednotit. Realistickým výhledem je tak patová situace mezi povstalci podporovanými vzdušnými silami NATO a silami libyjského vůdce, která by mohla vést k rozdělení Libye.

Podle agentury Reuters nic nenaznačuje, že by Ústřední zpravodajská služba (CIA) nebo jiný americký orgán pomáhal dodávat zbraně povstalcům. Američtí činitelé však v kuloárech tvrdí, že Katar a Saúdská Arábie jsou ochotny Kaddáfího nepřátele zásobovat zbraněmi.

Katar porušuje embargo, vyzbrojuje libyjské rebely 

Tripolis už obvinil Katar, že povstalcům dodává francouzské protitankové rakety. Podle čtvrteční zprávy agentury AP šéf povstaleckých polních operací Abdal Fatah Júnis Ubajdí prohlásil, že povstalečtí bojovníci dostali od Kataru nové protitankové zbraně a katarští odborníci je učí je ovládat. [celá zpráva]

Katar přesto není hnán k odpovědnosti, i když například Bělorusko za dodávku vrtulníků na Pobřeží slonoviny bylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám