Hlavní obsah

Rozdělování Súdánu si letos vyžádalo životy už 800 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm/New York

Boje různých ozbrojených sil s armádou i etnické násilí si letos v jižním Súdánu vyžádaly životy více než 800 lidí, oznámila ve středu večer OSN. Asi 94 000 lidí uteklo před násilím z domovů.

Foto: Louis Charbonneau , Reuters

Příslušníci mírových sborů v Súdánu vyrážejí na hlídku.

Článek

Spojené národy registrovaly 151 násilných incidentů v devíti z deseti jihosúdánských států. Boje tu svádějí povstalecké milice a armáda. Povstalečtí bojovníci ze sousední Ugandy drancují oblasti s úrodnou půdou a kmeny mezi sebou bojují o zdroje.

Jižní Súdán se na základě výsledků nedávného referenda v červenci stane samostatným státem. Podle analytiků by však násilnosti mohly stabilitu nového státu zásadním způsobem narušit.

O nezávislosti křesťanského jihu na arabském severu v lednovém referendu rozhodla drtivá většina jihosúdánských voličů. [celá zpráva]

Vypsání referenda bylo součástí mírové dohody z roku 2005, která ukončila vleklou občanskou válku mezi oběma částmi této stále ještě největší africké země. Sever a jih spolu v uplynulých 55 letech válčily několikrát, většinou kvůli náboženství, ale i etnickým rozmíškám a ropě.

Zhoršující se bezpečnostní situace v oblasti by podle některých analytiků mohla být pro nový stát fatální a způsobit jeho pád.

Zhoršující se bezpečnostní situace v oblasti by podle některých analytiků mohla být pro nový stát fatální a způsobit jeho pád.

Na jih Súdánu přitom před očekávaným osamostatněním ze severu nepřestávají proudit tisíce lidí. Od října tak učinilo 264 000 osob a dalších asi 300 000 by podle OSN ještě mělo dorazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám