Hlavní obsah

Uznat libyjskou opozici se ČR zatím nechystá, Libyjcům ale pomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Další členské státy Evropské unie začnou v nejbližší době nejspíš postupně uznávat libyjskou opozici se sídlem ve východolibyjském Benghází. Novinářům to v úterý během jednání ministrů zahraničí EU v Lucemburku řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Česko tak ovšem podle něj zatím neučiní, protože povstalci neovládají celé území severoafrické země.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Povstaleckou Národní radu, jejíž člen se úterního jednání v Lucemburku zúčastnil, jako první v EU uznala Francie. Později se k ní přidala Itálie, ostatní země ovšem vyčkávají.

"Že by tady někdo povstal a řekl uznávám vás, se nestalo, ale v příštích měsících či týdnech se to stane. My zajisté nebudeme první. Já jsem konzervativní člověk i v těchto věcech. Kdokoli neovládá celou zemi, tak ho nemůžeme uznat jako novou legitimní vládu," uvedl Schwarzenberg.

Mohli by pomoci čeští lékaři

Evropská unie se podle českého ministra zahraničí shodla, že odstartuje humanitární operaci na pomoc Libyjcům, ale až ve chvíli, kdy jí o to požádá Úřad pro koordinaci humanitární činnosti (OCHA), který funguje v rámci Organizace spojených národů (OSN).

Do jedné z největších operací EU v historii, kterou diplomaté označují za "humanitární most" mezi Evropou a severní Afrikou, by se podle Schwarzenberga zapojila i Česká republika. Podle důvěryhodného zdroje ČTK by Češi mohli vyslat do Libye malý, zhruba desetičlenný lékařský tým. Český ministr zahraničí ovšem tuto informaci nepotvrdil.

"Ještě ani nevíme, co by bylo potřeba. Podle toho přispějeme. Dokud nemám tu žádost, tak o tom nechci mluvit," řekl. Podle něj je naopak dobře možné, že Češi nakonec podpoří humanitární operaci finančně.

Reklama

Výběr článků

Načítám