Hlavní obsah

Egyptský blogger dostal za kritiku armády tři roky vězení

Káhira

Vojenský soud v Káhiře poslal na tři roky do vězení bloggera Maikela Nabíla za kritiku egyptské armády. Podle agentury AFP to v pondělí uvedl právník bloggera. Jedná se o první proces tohoto druhu po odchodu Husního Mubaraka z čela země.

Foto: Profimedia.cz

Egyptští vojáci

Článek

Rozsudek byl podle Nabílova advokáta vynesen bez přítomnosti právníků, téměř v tajnosti. "Následně jsme byli velmi překvapení, když jsme slyšeli, že byl odsouzen na tři roky," potvrdil ředitel arabské sítě pro informace o lidských právech (ANHRI).

Jedná se o první podobný proces od převzetí vlády Nejvyšší radou ozbrojených sil po odstoupení prezidenta Husního Mubaraka 11. února. Tento verdikt by mohl vyvolat strach u významné sítě bloggerů v Egyptě, kteří podle agentury AFP doufali, že po pádu Mubaraka nastane nová éra svobody vyjadřování.

Ke zrušení procesu vyzvala ve středu egyptskou armádu Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). "Tento proces představuje nebezpečný precedent v době, kdy se Egypt snaží opustit praktiky z Mubarakovy éry," uvedla HRW ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám