Hlavní obsah

U Fukušimy udeřilo další silné zemětřesení, vyvolalo problémy v elektrárně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Přesně měsíc poté, co severovýchod japonského ostrova Honšú zpustošily zemětřesení a vlny tsunami, zasáhly stejnou oblast v pondělí další otřesy o síle 7,0 stupně Richterovy škály. Bylo vydáno varování před vlnou tsunami, uvedla agentura Kjódó, to ale bylo posléze odvoláno. Zemětřesení ale způsobilo problémy v poškozené jaderné elektrárně Fukušima 1. O tři hodiny později oblast zasáhl následný otřes o síle 5,9 stupně.

Foto: Reuters

Poničená jaderná elektrárna ve Fukušimě

Článek

Americký geologický úřad uvedl, že zemětřesení mělo sílu 7 stupňů, sílu o desetinu snížilo. Jeho epicentrum leželo na jihu fukušimské prefektury, 164 kilometrů severovýchodně od Tokia, kde byly také cítit otřesy. Ohnisko bylo v hloubce 13 kilometrů.

Podle posledních zpráv fukušimská elektrárna neutrpěla další škody, podobně je na tom jaderná elektrárna v Ibaraki, jak uvedla Kjódó.

Z fukušimské elektrárny byli přesto evakuováni zaměstnanci. „Společnost nařídila zaměstnancům, aby se stáhli a zůstali v budovách odolných proti otřesům,“ uvedla společnost Tepco, provozující elektrárnu.

Bylo také zastaveno čerpání kontaminované vody z budovy třetího reaktoru Fukušima 1 a u prvních dvou bloků téže elektrárny vypadlo napojení na vnější zdroje. To by mohlo ohrozit chlazení. Naštěstí se pod několika desítkách minut podařilo obnovit alespoň chlazení reaktorů 1, 2, a 3 vstřikováním vody.

Lidé opět prchali

Premiér Naoto Kan vyzval po silném zemětřesení státní zaměstnance, aby učinili vše pro záchranu lidských životů. Také mají podniknout krajní opatření na udržení bezpečnosti jaderných elektráren.

Lidé v panice utíkali z obchodů ven, uvedla AP.

Na tokijském mezinárodním letišti byl nakrátko přerušen provoz.

Kvůli novému zemětřesení Kan změnil program a odložil tiskovou konferenci.

Bylo vydáno varování před tsunami

Varování bylo vydáno pro oblast pacifického pobřeží Japonského souostroví. Dvoumetrové vlny tsunami by mohly zasáhnout prefektury Mijagi, Fukušima, kde leží poškozená jaderná elektrárna, Ibaraki a Čiba. Varování bylo následně odvoláno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám