Hlavní obsah

Francouzští vojáci se v Abidžanu zmocnili prezidenta Gbagba

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan
Aktualizováno

Francouzští vojáci v pondělí ukončili několikadenní obléhání rezidence prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba v Abidžanu. Gbagbo loni ve volbách prohrál, ale odmítl úřad předat vítězi Allasanemu Ouattarovi.

Foto: Reuters

Zadržený prezident Laurent Gbagbo

Článek

"Gbagbo byl zatčen francouzskými speciálními silami ve své rezidenci a byl předán vůdcům povstalců," řekl nejprve prezidentův mluvčí Toussaint Alain agentuře Reuters. Informaci později potvrdil i francouzský velvyslanec agentuře AFP. Gbagbo byl údajně odveden do jednoho hotelu v hlavním městě.

Francouzi nejprve v neděli nasadili proti Gbagbovým silám šest bitevních vrtulníků, přičemž další dva poskytla OSN. Vzlétly z francouzské vojenské základny v zemi krátce poté, co se OSN rozhodla pro útok. Podle stanice BBC byly terčem úderu těžké zbraně.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Francouzští vojáci v Abidžanu

V sobotu totiž Gbagbovy síly ostřelovaly minometnými granáty hotel Golf, kde sídlí nově zvolený prezident Alassane Ouattara. Gbagbo pak vyhlásil boj proti Francii, neboť podporuje jeho rivala.  [celá zpráva]

V pondělí pak do centra Abidžanu poprvé vstoupily i francouzské pozemní síly. Poté, co na Gbagbovu rezidenci zaútočily tanky, vrthli dovnitř vojáci a vzpurného prezidenta zadrželi.

Boje obou táborů si v uplynulých týdnech vyžádaly stovky mrtvých.

Rituální zničení "magického" kamene

Gbagbu se od listopadových voleb nepodařilo donutit k uznání jejich výsledků. Neúspěšné dlouho byly i snahy porazit ho vojensky. Ouattarovi vojáci proto v neděli zničili kladivy kámen u severní brány města. Z něj údajně Gbagbo čerpal mystikou sílu.

„Byl vztyčen, aby Gbagbo očaroval lid a ten jej slepě následoval,“ řekl poručík Daniel Dodo a dodal: „Když jsme zjistili, že mu dává sílu, potřebovali jsme ho zničit, abychom ho dál oslabili.“

Odštěpky kamene pak byly zabaleny do začarovaného rudého plátna, neboť kámen prý dává sílu, je-li polit krví. Pak bagr vyhloubil jámu, kam byl rozdrcený kámen zakopán.

V Africe se věří na magii včetně černé, Ouattarovi muži mají na sobě trička s nápisem Mystický batalion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám