Hlavní obsah

Situace ve Fukušimě není pod kontrolou, rozšířilo se evakuační pásmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Měsíc po tragickém zemětřesení a vlnách tsunami Japonsko rozšířilo dvacetikilometrovou evakuační zónu kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima, protože stupeň radioaktivního zamoření v jejím okolí je stále vysoký. Oznámila to agentura Kjódó s odvoláním na mluvčího japonské vlády Jukia Edana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fukušima - elektrárna, dálkově ovládané buldozery a prázdná městaVideo: Reuters

 
Článek

Vláda rozšíření evakuačního pásma na 30 kilometrů dosud navzdory doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) odmítala.

"Je to velmi těžké, ale žádáme obyvatele, jichž se to týká, aby v nadcházejících týdnech odešli," řekl Edano. Vláda vyzvala k odchodu obyvatele z určených lokalit ležících za okruhem 20 kilometrů. Důvodem je to, že obyvatelstvo by tu bylo dlouhodobě vystaveno vyššímu stupni radioaktivního záření.

List The Japan Times napsal, že vláda vbrzku také zcela uzavře dvacetikilometrový okruh kolem elektrárny a lidé už si nebudou moci, jako dosud, chodit do svých opuštěných domů pro věci.

Foto: Reuters

Na dálku ovládaný drapák nakládá kontaminované trosky do nákladního automobilu

Vláda současně dodala že se značně snížilo riziko většího radioaktivního úniku z Fukušimy. "Nebezpečí, že se situace na jaderné elektrárně zhorší a dojde k novému většímu úniku radioaktivity, se značně snížilo," prohlásil vládní mluvčí. Situace ale není pod kontrolou.

Elektrárenské společnosti Tepco se stále nedaří uvést do provozu chladicí systémy reaktorů, jejichž výpadek vedl k přehřátí, explozím a úniku radioaktivity, uvádí televize NHK.

Foto: /Kim Kyung-Hoon , Reuters

Policisté v ochranných oděvech pátrají po obětech v v Minamisomě vzdálené ai 18 km od jaderné elektrárny

Protože k ochlazování byla použita mořská voda, jsou nyní budovy reaktorů plné vysoce radioaktivní vody. Kvůli její přítomnosti nemohly pokročit opravy.

U jímek na radioaktivní vodu byla už minulý týden vypuštěna do moře nízko radioaktivní voda, aby uvolnila místo vysoce radioaktivní z prostoru budovy generátoru druhého reaktoru.

Foto: /Kim Kyung-Hoon , Reuters

Policisté v ochranných oděvech pátrají po obětech v v Minamisomě vzdálené ai 18 km od jaderné elektrárny

Ředitel japonského Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost Hidehiko Nišijama jednu dobrou zprávu podle Reuters měl: „Jsme v závěrečné fázi nevyhnutelného vypouštění radioaktivní vody do moře.“ To by alespoň mělo snížit obavy Koreje a Číny ze znečištění moří.

Foto: Reuters

Trosky a voda v elektrárně Fukušima 1

Tepco nyní zvažuje, zda by reaktory nešlo místo vodou chladit vzduchem, což by zabránilo dalšímu vypouštění radioaktivní vody do moře. Aby se odvrátil další výbuch vodíku, je do budov reaktorů vháněn dusík.

Bezradní experti

Jinak ale Nišijama potvrdil bezradnost: „Nejsme zatím v pozici, kdy bychom mohli odhadnout, kdy se dostaneme k dalšímu kroku. Ale rádi bychom co nejdříve stabilizovali chladící proces a doufáme, že lidem pak budeme schopni poskytnout plán, jak bude radioaktivita klesat.“

Do odstraňování radioaktivních trosek z budov reaktorů jedna a tři, v nichž vybuchl vodík, byly nasazeny na dálku ovládané stroje. Kusy betonu emitují stovky milisievertů za hodinu. Použity jsou na dálku ovládané buldozery a nakladače.

Obětí je už přes 13 000

Březnové zemětřesení a tsunami Japonsko uvrhly do nejtěžší krize od 2. světové války. Zahynulo 13 014 osob. Mrtvých a nezvěstných je celkem 27 621 lidí. Na 150 000 lidí žije v evakuačních centrech. V přístavním městě Rikuzentakata se některé rodiny přestěhovaly do nouzových dočasných domků. Mají jenom 30 metrů čtverečních, ale poskytují komfort v podobě lednice, pračky a mikrovlnné trouby. Domků ale není dost, na každých 50 žadatelů připadá jeden.

Reklama

Výběr článků

Načítám