Hlavní obsah

Kaddáfí akceptoval mírový plán Africké unie, povstalci ne

Novinky,
Tripolis
Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je připraven přijmout mírový plán Africké unie. Uvedl to po nedělních jednáních v Tripolisu jihoafrický prezident Jacob Zuma. Tým čtyř představitelů zemí Africké unie následně zamířil do Benghází jednat s rebely. Povstalci uvedli, že návrh zváží, ale jednání podle agentury Reuters nakonec zkrachovalo.

Foto: Ntswe Mokoena, Reuters

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí (vlevo) a jihoafrický prezident Jacob Zuma

Článek

„Delegace bratra vůdce (Muammara Kaddáfího) přijala rozvrh plánu, který jsme představili,“ řekl šéf delegace AU, jihoafrický prezident Jacob Zuma a dodal: „Dali jsme šanci příměří.“

Plán Africké unie zahrnuje okamžité příměří, okamžité zajištění koridorů pro distribuci humanitární pomoci, ochranu cizinců a dialog mezi vládou a vzbouřenci o politickém uspořádání země.

Zuma se z Tripolisu vrátil do Johannesburgu, ale jeho ministr zahraničí a tři další hlavy afrických států – mauritánský prezident Mohamed Ould Abdil Azíz, malijský Amdou Toumani Toure a konžský Denis Sassou Nguesso zamířili do Benghází jednat s rebely. Jednání se ještě účastnil ugandský ministr zahraničních věcí. Uganda nabídla už dříve Kaddáfímu azyl. [celá zpráva]

"Libyjský lid dal jasně najevo, že Kaddáfí musí odstoupit, ale návrh (Africké unie) zvážíme, až budeme mít více podrobností, a odpovíme na něj," prohlásil povstalecký mluvčí před příjezdem delegace do bašty rebelů Benghází.

Jednání však  podle Reuters zkrachovalo. Zástupce libyjské opozice v Británii před tím řekl BBC, že by se plán Africké unie měl podrobně prostudovat. Jestliže ale součástí dohody je udržení Kaddáfího nebo jeho synů u moci, pak by nebyl přijatelný.

Komisař Africké unie pro mír a bezpečnost Ramtane Lamamra k možnosti, že by si Kaddáfího klan uchoval moc, uvedl: „Jednalo se o tom, ale nemohu o tom podat zprávu. To zůstává tajné.“

Plán ale počítá s volbami: „Je na libyjském lidu, aby si demokraticky zvolil své vůdce.“

Zda má plán šanci na úspěch, není podle analytiků jasné. Africká unie nemá prostředky, jak jej silou prosadit. Plán ale zahrnuje všechny body, které chce i NATO. Jeho přijetí by však zřejmě znamenalo další ústupky obou stran. Není jasné, zda je budou chtít udělat. Kaddáfí sám porušil už dvě příměří, která jednostranně vyhlásil. [celá zpráva]

Konflikt v Libyi trvá dva měsíce, letecké útoky na Libyi začaly 19. března.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kaddáfí slaví, zničené tanky a boje v AdžedabíjeVideo: Reuters

V neděli NATO zničilo 25 tanků

Nálety letadel NATO na Libyi zatím dál pokračují. V neděli aliance oznámila, že zničila 25 tanků. Nejprve jich zasáhla 14 u Misuráty a pak 11 u Adžedabíje. Důvodem útoků na pancéře byly tvrdé boje v obou oblastech. Zejména obyvatelé Misuráty, jediného města na západě země v rukou rebelů, trpí neustálým ostřelováním ze strany Kaddáfího armády.

Z většiny Adžedábíje v neděli vytlačila Kaddáfího vojska rebely. Střílela ze západu na centrum města. Dva týdny staré územní zisky rebelů už přišly vniveč. Kaddáfí má opět v rukou cestu mířící do Benghází.

Rebelové ale v noci oznámili, že město opět dobyli, zprávu však nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám