Hlavní obsah

Zemětřesení v Japonsku posunulo mořské dno o 24 metrů

Novinky, rei
Tokio

Mohutné zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály, které postihlo severovýchod Japonska 11. března, posunulo v místě epicentra mořské dno o 24 metrů na východo-jihovýchod. Uvedla to japonská pobřežní stráž.

Foto: ČTK

Zoufalá Japonka po zemětřesení mezi troskami města Natori

Článek

Otřesy země pod mořskou hladinou byly více než čtyřikrát silnější než ty, které zaznamenali na pevnině, kde se země pohnula až o 5,3 metru.

Americký geologický úřad už v březnu uvedl, že zemětřesení posunulo hlavní japonský ostrov Honšú o 2,4 metru. Došlo též k vychýlení zemské osy o nejméně deset centimetrů a rychlejší rotaci planety, čímž byl den, kdy se země otřásla, kratší o 1,6 mikrosekundy.

Zemětřesení a následná mohutná vlna tsunami si vyžádaly přes 12 000 mrtvých. Více než 15 000 lidí je ale nadále pohřešováno. Nadále se technici snaží zastavit únik radiace z jaderné elektrárny Fukušima 1, kterou poškodila tsunami.

Po zemětřesení následovaly stovky následných otřesů. Země se zachvěla naposledy ve čtvrtek, a to silou přes sedm stupňů Richterovy stupnice. Zemřeli dva lidé a dalších více než 130 bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám