Hlavní obsah

Do Libye bychom mohli vyslat pozemní síly, řekl americký generál

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy by mohly zvážit vyslání pozemních sil do Libye, možná v rámci mezinárodního kontingentu. Jeho cílem by bylo vyřešit patovou situaci v zemi, v níž nejsou schopny bojující strany získat na svoji stranu rozhodující vítězství. Ve čtvrtek to při slyšení v Senátu řekl šéf velitelství amerických sil v Africe generál Carter Ham, ovšem s tím, že k tomu má výhrady.

Foto: Profimedia.cz

Generál Carter Ham

Článek

„Tuším, že by se to mohlo zvážit. Můj osobní názor v tuto chvíli je, že to zřejmě není ideální okolnost kvůli reakci v regionu na americkou přítomnost v zemi,“ řekl Ham na dotaz, zda by USA poskytly pozemní síly pro další zásah v Libyi. Podle generála by to narušilo současnou mezinárodní koalici.

Je zjevné, že povstalecké síly bojující proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu nejsou schopny dalšího výraznějšího postupu bez výrazné pomoci zvenčí, a není pravděpodobné, že nastane přelom, když velení nad spojeneckou akcí Úsvit Odysey převzalo po Spojených státech NATO, které se v dlouhodobém horizontu potýká s nedostatkem letadel a pilotů . NATO navíc tvrdí, že Kaddáfí začal využívat civilisty jako štíty, a muselo být proto odvoláno množství náletů na jeho pozice.

Agentura AP upozornila, že prezident USA Barack Obama opakovaně odmítl pozemní akci americké armády v Libyi, i když do země na pomoc rebelům vyslal operativní skupiny CIA.

Ham rovněž před senátním výborem přiznal, že Spojené státy poskytují pro akce NATO útočný letoun AC-130, k jehož propůjčení není třeba zvláštního povolení od velitelství amerických sil v Evropě ani vedení Pentagonu včetně ministra obrany, jak bylo nedávno ustanoveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám