Hlavní obsah

Silné zemětřesení znovu zasáhlo Japonsko

• Aktualizováno

Severovýchodem Japonska ve čtvrtek otřáslo silné zemětřesení o síle až 7,4 stupně Richterovy škály. Japonská meteorologická agentura vydala varování před vlnou tsunami, která by mohla dosáhnout jednoho až dvou metrů. Následně varování odvolala.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský policista pátrá v troskách po zemětřesení a tsunami

Článek

Údaje o síle zemětřesení se liší, pohybují se mezi 7,1 a 7,4 stupně. Japonské úřady později uvedly, že otřesy si vyžádaly dva mrtvé a přes 130 zraněných.

Přibližně minutu trvající otřesy, které pocítili i obyvatelé 400 kilometrů vzdálené metropole Tokia, byly zaznamenány ve 23:23 místního času (16:23 SELČ). Jejich epicentrum bylo pouhých 40 kilometrů od severovýchodního pobřeží prefektury Mijagi a ohnisko čtyři desítky kilometrů pod mořským dnem.

Nejvíce se otřásaly budovy na ostrově Ičinoseki, kde lidem padal neupevněný nábytek na podlahu. Vážněji domy poškozeny nebyly. Při otřesech byla okamžitě přerušena dodávka energií.

Úřady po varování před tsunami evakuovaly i techniky z poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1, odkud nebyly hlášeny žádné následky nového zemětřesení. Obyvatelům záplavových oblastí na pobřeží bylo doporučeno, aby se urychleně přesunuli do vyšších poloh. Varování před vlnou ale bylo posléze odvoláno.

Japonsko se stále potýká s následky přívalové vlny, která zasáhla severovýchod země po ničivém zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály před téměř měsícem. Voda vážně poškodila jednu ze dvou jaderných elektráren ve Fukušimě, z níž unikla radiace. Ostrovy postihlo ještě mnoho dalších následných zemětřesení, z nichž několik dosahovalo intenzity i kolem sedmi stupňů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko - satelitní snímky před tsunami a po níVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Tsunami v Japonsku dosáhla až 38 metrů

Japonští vědci v pondělí uvedli, že tsunami, která po zemětřesení zasáhla 11. března severovýchod Japonska, dosáhla v pobřežním městě Mijako ve vzdálenosti dvě...

Japonci vypustí radioaktivní vodu do moře

Japonská elektrárenská společnost Tepco, která provozuje jadernou elektrárnu Fukušima 1 poškozenou zemětřesením, plánuje vypustit slabě radioaktivní vodu do...

Výběr článků

Načítám