Hlavní obsah

Češi pod palbou zachraňovali zraněného afghánského vojáka

Novinky, rei

Čeští vojáci v provincii Vardak na východě Afghánistánu zachránili život zraněnému afghánskému vojákovi, jehož jednotka se střetla s povstalci. Češi se při tom rovněž dostali pod kulometnou palbu tálibů. Jeden z vojáků zraněnému afghánskému kolegovi držel prsty přímo v ráně, aby nevykrvácel.

Článek

Událost se stala už v pátek, kdy se čeští vojáci po týdnu stráveném patrolováním a výcvikem roty afghánské armády vraceli na základnu Soltan Kheyl. Češi cestou narazili na afghánskou jednotku při střetu s nepřítelem.

„Afghánská jednotka byla rozvinutá a držela povstalce pod palbou. Jeden z vojáků ale ležel bez pomoci na zemi a krvácel,“ popsala tisková zpráva české mise OMLT ve Vardaku. Ačkoliv na místo směřovala skupina rychlé akce, český velitel nařídil zastavit a poskytnout zraněnému pomoc.

Dvojice českých vojáků rotný Jan P. a praporčík Roman P. dávala Afghánci první pomoc, kontrolovala dýchání, puls, celkový stav a nasadila škrtidlo. „Nedaleko přitom neustává střelba z kulometu a AK-47,“ popisuje zpráva. Zraněný voják silně krvácel a český praporčík mu musel po celou dobu převozu držet prsty přímo v ráně.

Afghánského vojáka se povedlo převézt na ošetřovnu a později do nemocnice. „Ztratil téměř dva a půl litru krve. Téměř s jistotou mu zachránili život,“ komentoval lékař českého školícího týmu podplukovník Ivo K.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám