Hlavní obsah

Francouzské bitevní vrtulníky zachraňovaly japonského velvyslance na Pobřeží slonoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abidžan

Bitevní vrtulníky musela nasadit francouzská armáda k evakuaci japonského velvyslance z Abidžanu na Pobřeží Slonoviny. Z ambasády se nemohl dostat, protože stojí poblíž obklíčeného bunkru, kde se skrývá bývalý prezident Laurent Gbagbo, který se po listopadových volbách odmítl vzdát. Velvyslanectví použili žoldnéři jako palpost, uvedla BBC.

Foto: Emmanuel Braun , Reuters

Dým nad centrem Abidžanu

Článek

Velvyslanec Jošimufi Okamura byl zachraňován na žádost OSN. Z obležené rezidence bylo spolu s ambasadorem osvobozeno podle různých údajů dalších sedm až deset lidí, čtyři osoby jsou nezvěstné. Během akce došlo k přestřelce mezi Francouzi a Gbagbovými muži.

Operace speciálních sil krytá ze vzduchu bitevními vrtulníky se uskutečnila krátce poté, co se vojska zvoleného prezidenta Alassaneho Ouattary neúspěšně pokusila o další útok na Gbagbovo opevněné sídlo.

Byli zatlačeni palbou z těžkých zbraní. Útok byl podniknut poté, co selhala jednání Francouzů s Gbagbou o podmínkách jeho demise. [celá zpráva]

Foto: Luc Gnago, Reuters

Milice Gbagby

Podle francouzského ministra zahraničí byl neústupný. Francie a OSN uvedly, že se útoku na bunkr neúčastnili. Gbagbo se obává, že jej Ouattarovi muži chtějí zabít, i když ti tvrdí, že jej chtějí dopadnout živého a soudit.

Dům japonského velvyslance byl vystaven palbě. Jošifumi Okamura uvedl, že budovu velvyslanectví po dobu pěti hodin okupovali žoldnéři. Když se s dalšími ukryl v bezpečné místnosti za pancéřovými dveřmi, odpalovali z budovy rakety a stříleli z ní z kulometů i z děla.

Velvyslanec uvedl, že když se žoldnéři stáhli, zjistil, že čtyři lidé – zahradník a tři členové ochranky - chybí. Dům byl podle něj plný krve. Není jasné, ke které straně žoldnéři patřili, zda byly na straně Gbagby nebo Ouattary, podle Tokia ale spíš šlo o milice Gbagby.

 Gbagbo je v tunelu

Znalci místních poměrů soudí, že Gbagbo se ukrývá v podzemním tunelu, který spojuje prezidentské sídlo s přilehlou rezidencí francouzského velvyslance. Tunel kdysi vybudoval první prezident Pobřeží slonoviny Félix Houphouët-Boigny jako útočiště pro případ puče.

Kolem Gbagbova úkrytu pokračovala v noci sporadická palba. Místo je obleženo Ouattarovými vojáky, podle nepotvrzených zpráv se jednotky připravují k novému útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám