Hlavní obsah

Čínský architekt je podezřelý z hospodářské kriminality

Peking
Aktualizováno

Architekta a kritika čínského režimu Aj Wej-wej vyslýchá čínská policie kvůli podezření ze spáchání trestného činu hospodářské povahy. Oznámila to ve čtvrtek v krátké zprávě agentura Nová Čína. Architekta v neděli zadržela policie na letišti v Pekingu, když chtěl odletět do Hongkongu. Od té doby o něm nebyly žádné zprávy.

Článek

Podle zprávy čínské agentury "Aje vyšetřuje v souladu s čínskými zákony policie pro podezření ze spáchání hospodářské trestné činnosti". Žádné další podrobnosti agentura neuvedla.

"Aj Wej-wej je podezřelý z trestných činů hospodářské povahy," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej. "Jiné země nemají právo zasahovat. Případ nemá nic společného s lidskými právy nebo svobodou vyjadřování," prohlásil.

Čínské noviny Global Times architekta popsaly jako vzpurného individualistu, který se podílel na právě sporných aktivitách.

Po zatčení police zabavila jeho počítač a peníze z jeho bytu.

Policie Wej-weje zatkla jen několik dní poté, co třiapadesátiletý umělec oznámil, že chce z Číny odejít a usadit se v zahraničí. Chtěl si otevřít studio v Německu a žít tam, aby se zbavil šikanování a pronásledování čínských úřadů.

Architekt se podílel na koncepci futuristického ztvárnění architektonické chlouby Pekingu, národního olympijského stadionu známého jako Ptačí hnízdo. Nyní vystavuje v londýnské galerii Tate Modern.

Proti jeho nedělnímu uvěznění protestovaly Spojené státy, Británie a Francie. Jeho okamžité propuštění požadovala Amnesty International a další organizace na obranu lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám