Hlavní obsah

Kaddáfí napsal Bílému domu, má jednat s americkým exkongresmanem

– Tripolis/Washington
Novinky, Alex Švamberk

Bílý dům ve středu potvrdil, že dostal dopis od libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Odmítl však komentovat, co v něm je, napsala BBC. O poslání dopisu Baracku Obamovi během dne informovala oficiální libyjská tisková agentura JANA.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Ani JANA ale neuvedla, co se v dopise píše. Dopis Kaddáfí poslal poté, co se USA stáhly z „křižácké koloniální aliance proti Libyi“, jak libyjský tisk nazývá koalici zemí pod vedením NATO, které útočí na Libyi.

Americká letadla podnikla poslední nálety na Libyi během pondělí.

V Tripolisu je přítomen bývalý americký republikánský kongresman Curt Weldon. Přijel na pozvání Kaddáfího, se kterým by měl jednat. Obamova administrativa o jeho návštěvě ví.

Weldon chce vyzvat Kaddáfího, aby v zemi umožnil svobodné volby. Weldon současně také řekl, že jeden z Kaddáfího synů by mohl pomoci zformovat novou vládu. S nabídkou na vytvoření přechodné vlády přišel Kaddáfího syn Sajf Islám. Rebelové to však odmítli.

Weldon byl v roce 2004 v Libyi v delegaci amerických kongresmanů, která do země přijela poté, co se Tripolis vzdal vývoje zbraní hromadného ničení.

Weldon ke své misi uvedl, že je nutné přivést Kaddáfího k dialogu, protože se s ním setkal "mockrát na to, aby věděl, že samotné bombardování ho nedostane do podřízené role".

Reklama

Výběr článků

Načítám