Hlavní obsah

Gbagbovu rezidenci ostřelují, prezident je v bunkru a nevzdá se

Abidžan
Aktualizováno

Těžká palba, která se od pondělí rozléhá Abidžanem, hlavním městem Pobřeží slonoviny, pokračovala i ve středu. Síly věrné nově zvolenému prezidentovi Alassanemu Ouattarovi udeřily na rezidenci prezidenta. V krytu se tam má skrývat exprezident Laurent Gbagbo, jenž se odmítá vzdát moci. Jednání o jeho odstoupení vedená Francií selhala, uvedla SkyNews odpoledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Abidžanu se bojuje o prezidentskou rezidenciVideo: Reuters

 
Článek

Jednání o odchodu dosavadního prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba, vedená OSN a Francií, selhala kvůli jeho neústupnosti, sdělil odpoledne francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

Gbagbo si stěžoval, že podmínky jeho kapitulace podle něj formulovali představitelé Ouattarova tábora, nikoli Francie. Gbagbo měl akceptovat svoji porážku a uznat nového prezidenta. "Místo toho jsme se dnes vrátili ke zbraním," doplnil Juppé.

Jednotky mezinárodně uznávaného vítěze voleb Alassaneho Ouattary proto opět zaútočily na rezidenci Gbagba. Gbagbův tábor to odsoudil jako "pokus o vraždu".

„Ouattarovy síly vstupují do rezidence, aby se Gbagba zmocnily. Zatím ho nemají, ale jsou v budově,“ řekl agentuře Reuters mluvčí Ouattary Affousy Bamba. Outtarův tábor nicméně tuto zprávu opakuje už tři dny.

 Jedná se dál i přes boje

Rezidenci dosud ovládali Gbagbovi vojáci. V jejím podzemním bunkru se má prezident nacházet i se svou rodinou. V úterý dementoval zprávy, že se vzdává. Připustil však, že jeho velitelé dál vyjednávají o příměří. [celá zpráva]

Volby se v Pobřeží slonoviny uskutečnily loni v listopadu. Podle volební komise vyhrál Ouattara, ale Gbagbo tvrdí, že to byl on. Na jeho odstoupení tlačil Západ v čele s bývalým kolonizátorem Francií, ale i africké země.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Laurent Gbagbo

Foto: Thierry Gouegnon, Reuters

Alassane Ouattara

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám