Hlavní obsah

NATO nedělá svoji práci pořádně, stěžují si libyjští povstalci

– Benghází
Novinky, rei

Libyjští povstalci bojující proti vůdci Muammaru Kaddáfímu v úterý kritizovali Severoatlantickou alianci kvůli váhavé pomoci, kterou jim poskytuje. Prohlásili též, že požádají Radu bezpečnosti OSN, aby misi odvolala, jestliže NATO „nebude dělat svoji práci pořádně“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Průběh bojů u Brigy ztěžuje váhavost NATO, tvrdí libyjští povstalciVideo: Reuters

 
Článek

Velitel povstaleckých sil Abdel Fatah Júnis výrokem reagoval na ostřelování pozic povstalců u města Briga jednotkami věrnými Kaddáfímu. Tím, že NATO váhá zasáhnout, dovoluje Kaddáfího lidem postupovat a „každý den“ zabíjet lidi v Misurátě, řekl v den, kdy USA do hlavního města povstalců Benghází vyslaly svého vyjednavače.

NATO nás zklamalo.
vrchní velitel rebelů

„Reakce NATO je velmi pomalá. Jeden představitel volá druhému a potom dál k šéfovi NATO, potom to jde zpět od šéfa NATO k polnímu veliteli. To zabere osm hodin. Buď bude NATO dělat svoji práci pořádně, nebo požádáme Radu bezpečnosti, aby jeho práci zastavila,“ prohlásil Júnis s tím, že Misurátě na západě země jinak hrozí „vyhlazení“.

„NATO pro nás bombarduje chvíli tady, chvíli tam a nechá lidi v Misurátě každý den umírat. NATO nás zklamalo. Pokračuje pomalu a dovoluje postup Kaddáfího sil. NATO se stalo naší potíží,“ pokračoval velitel. Současně zkritizoval Turecko za to, že nechalo otočit zpět loď, která pro Benghází a Misurátu vezla zbraně a další materiál.

Foto: Esam al-Fetori, Reuters

Velitel libyjských povstaleckých sil Abdel Fatah Júnis

Většinu náletů muselo NATO odvolat

Severoatlantická aliance převzala od USA velení nad operací Úsvit Odysey minulý týden. NATO tak zajišťuje dodržování bezletové zóny a zbrojního embarga i nálety na vojenské kapacity Kaddáfího. K rozsáhlejším operacím ale nemá dost letadel a stroje USA jsou na základnách v Itálii v pohotovosti, aby mohly v případě potřeby pomoci. Británie mezitím poslala do oblasti další letouny Tornado. [celá zpráva]

V úterý aliance oznámila, že Kaddáfí přišel o třetinu těžkých zbraní. Zároveň ale uvedla, že Kaddáfí v Misurátě změnil taktiku tím, že tanky a těžkou techniku přesunul do obydlených oblastí.

Jen v pondělí tak musely být odvolány tři čtvrtiny plánovaných náletů. I tak jich ale bylo uskutečněno čtrnáct. Cílem se stala radarová a odpalovací zařízení, muniční sklady, obrněná vozidla.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé v té souvilosti ve středu přiznal, že se vojenské akce v Libyii zkomplikovaly a mohou zabřednout.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám