Hlavní obsah

Zločinnost v Egyptě narostla o 200 procent

Novinky, rei
Káhira

Necelé tři měsíce poté, co se z Egypta po pádu prezidenta Husního Mubaraka stal formálně vojenský stát, vzrostla zločinnost v zemi o 200 procent. Uvedla to agentura AP s tím, že se trend nevyhnul ani rodině Mubarakova předchůdce, prezidenta Anvara Sadata, jehož neteř byla unesena.

Foto: Profimedia.cz

Nárůst zločinnosti je důsledkem oslabení policie, kterou Egypťané nenáviděli jako štít minulého režimu.

Článek

Bezpečnostní úřady oznámily, že od Mubarakova pádu, kdy zemi s více než 80 milióny obyvatel vládne nejvyšší vojenská rada, vzrostlo především množství vražd, krádeží a únosů.

Obětí únosu se stala i neteř někdejšího prezidenta Sadata, kterého zabili v roce 1981. Vůz s dvanáctiletou Zeinou byl přepaden v neděli ráno na předměstí Heliopolisu. Únosci dívku v pondělí propustili poté, co otec zaplatil výkupné. Policie později zatkla šest mužů, u nichž se mimo jiné našel kufřík s dvěma milióny egyptských liber (přes 5,8 miliónu korun). Podle anonymních zdrojů od policie ale únosci, mezi nimiž byli i vystudovaní vysokoškoláci, požadovali pět miliónů liber.

V Alexandrii už kvůli únosům místy rodiče zřídili i ozbrojené stráže, které doprovázejí děti cestou do školy.

Přestupování zákona a pravidel má však různé formy. Například v oblasti Sohagu v posledních dvou měsících zaznamenaly 2 000 nových staveb, k nimž úřady nedaly povolení.

V Káhiře najednou motoristé parkují svá auta až ve třech řadách podél okrajů silnic a v sobotu na stadiónu v hlavním městě stovky fotbalových fanoušků vnikly na hrací plochu ještě před koncem zápasu v soutěži afrického poháru mezi domácím a tuniským týmem.

Foto: Amr Abdallah Dalsh , Reuters

Stovky příznivců egyptského fotbalového týmu vtrhly v Káhiře na hrací plochu a předčasně zápas ukončily.

Nejistá policie

Situace je důsledkem ochromené ekonomiky, nejisté politické situace a oslabení policie, uvedla AP s tím, že někteří Egypťané kvůli tomu začali nostalgicky vzpomínat Mubarakův režim, jehož policie neváhala s mučením a zastrašováním.

AP také upozornila, že v Egyptě mohou nyní volně působit i radikální islámské skupiny, což zvýšilo napětí mezi křesťany a umírněnými muslimy.

„Morálka policie je velmi nízká a psychologický stav spousty policistů je špatný,“ přiznal ředitel veřejné bezpečnosti při ministerstvu vnitra generál Mohsen Murad.

Egyptská policie se za dosud nevyjasněných okolností z ulic stáhla po střetech s demonstranty tři dny po začátku protivládních bouří 28. ledna. V týž den z několika věznic unikly tisíce vězňů. Následně se desítky policejních stanic v zemi staly terči útoků. Některé byly zapáleny, z mnohých zmizely zbraně. Minulý měsíc navíc nový ministr vnitra Mansúr Isaví rozpustil nenáviděnou tajnou policii a organizaci dosud žádná nenahradila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám