Hlavní obsah

Prezident Pobřeží slonoviny se nevzdává

Abidžan
Aktualizováno

Síly nově zvoleného prezidenta Pobřeží slonoviny Alassaneho Ouattary v úterý obsadily rezidenci, ve které žil předchozí prezident Laurent Gbagbo, jenž se odmítal vzdát moci. Gbagbo podle informací OSN koncem dne oznámil svoji kapitulaci a požádal o ochranu OSN. On sám to ale později popřel a připustil pouze, že uzavřel příměří.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Laurent Gbagbo

Článek

"Laurent Gbagbo se vzdal a žádá o ochranu OSN," uvedla nejprve francouzská televize Chaine Info s odkazem na interní dokument OSN.

S Gbagbem se však později spojila po telefonu BBC. Prezident z bunkru oznámil, že se nevzdává a jeho velitelé pouze vyjednávají o příměří. Znovu prohlásil, že volby v listopadu vyhrál on, což je v rozporu s názorem volební komise i mezinárodního společenství.

Hlavním městem Abidžanem se po celý den ozývala palba těžkých zbraní poté, co se boje přiostřily už během pondělí. Na tábor Gbagbových vojáků v okolí residence útočily i vrtulníky OSN a Francie. [celá zpráva]

Foto: Luc Gnago, Reuters

Požár po útoku vrtulníků v Abidžanu

Ouattarovy síly v průběhu dne oznámily nejprve dobytí sídla prezidenta. Druhá strana to ale dlouho popírala. Gbagbův poradce v Londýně Abdon George Bayeto uváděl: “Je to všechno jen propaganda a psychologická válka.“

Foto: Emmanuel Braun , Reuters

Voják Ousttary se kryje v Abidžanu.

O místě pobytu bývalého prezidenta není nic známo. Mluvčí Ouattary Patrick Achi uvedl: „Lidé viděli, že Gbagbo byl v sídle.“ Gbagbo ale mohl být i v prezidentském paláci (je jinde než rezidence). Stanice BBC později informovala, že se Ggagbo s rodinou ukrývá ve sklepení a přes prostředníky vyjednává o svém odstoupení.

Už v průběhu odpoledne Gbagbův ministr zahraničí Alcide Djedje prohlásil, že bylo uzavřeno příměří. Střelba se však ozývala dál.

Foto: Emmanuel Braun , Reuters

Vojáci věrní Gbagbovi hlídkují u prezidentského paláce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám