Hlavní obsah

Kaddáfí zdravil příznivce, podle vlády by bez něj hrozil irácký scénář

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahím v noci na úterý oznámil, že jeho země je otevřená všem demokratickým reformám, odmítl ale výzvy k odstoupení vůdce Muammara Kaddáfího. Uvedl, že jde o výjimečnou postavu, která odejít nemůže, aby v zemi nenastal chaos, jaký byl v Iráku po pádu Saddáma Husajna, nebo jaký je v Somálsku. Libyjský vůdce se také v noci objevil v televizi.

Článek

Libyjská státní televize odvysílala v noci na úterý záběry Kaddáfího, jak před svým opevněným komplexem v Tripolisu zdraví ze střechy džípu své stoupence. Jeho osobní strážci bránili davu se k němu přiblížit.

Na obrazovce se objevil text: "Bratr vůdce mezi svými příznivci".

Pád Kaddáfího by ohrozil jednotu země, tvrdí Tripolis

Ibrahím sdělil, že Libye je otevřena všem politickým reformám: „volbám, referendu, čemukoli“. Požadavek západu na odstoupení Kaddáfího ale odmítl.

„Západ nemůže říci: Zřeknete se vůdce, systému nebo režimu. Vůdce je pro libyjské kmeny a libyjský lid sjednocující postavou,“ prohlásil mluvčí. „Mnozí Libyjci chtějí, aby vedl proces (demokratizace), protože se bojí, že když tu nebude, stane se nám to, co se stalo v Iráku, to, co se stalo v Somálsku, a co se stane v Afghánistánu.“

Podle něj je Kaddáfí „bezpečnostní ventil pro zemi, aby zůstala jednotná“.

Poradce Kaddáfího syna Sajfa Isláma přitom už nabízel variantu, že by Kaddáfí odstoupil, a Sajf Islám vedl do voleb prozatímní přechodnou vládu. Nebylo ale jasné, nakolik jde o iniciativu Sajfa Isláma, a nakolik je s ním jeho otec srozuměn. [celá zpráva]

Vzbouřenci ale i tento scénář odmítají s tím, že jde jen o kosmetickou úpravu. Bývalý velvyslanec Libye v USA Ali Audžali, který přešel k opozici, to komentoval slovy: "Libyjský lid se rozhodl a nechce se vrátit ke Kaddáfímu nebo nějakému členu jeho rodiny. Jeho synové jsou vrazi stejně jako jejich otec."

Přes účelovost projevu Músy Ibrahíma, vedeného snahou obhájit Kaddáfího post za každou cenu, nelze jeho slovům upřít reálné jádro. Mezi povstalci se objevili radikálové, a chaosu dokážou teroristické sítě i narkomafie nebo pašeráci lidí výborně využít. Jakkoli vzbouřenci nejsou al-Káida, jak Kaddáfí tvrdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám