Hlavní obsah

V Kongu se zřítilo letadlo OSN s 20 lidmi na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kinshasa

V hlavním městě Konga Kinshase se v pondělí při přistávacím manévru zřítilo letadlo OSN. Podle vládních zdrojů citovaných agenturou Reuters si neštěstí, které se stalo brzy odpoledne, vyžádalo nejméně 20 mrtvých. Stroj letěl z města Kisangani ležícího na severovýchodě země.

Foto: Profimedia.cz

Trosky antonovu mezi zničenými budovami (Ilustrační fotografie)

Článek

Pilot letadla patřícího misi OSN v Kongu (MONUSCO) ztratil kontrolu nad řízením, když se dostal do silného větru. Následovalo tvrdé přistání, po němž se letadlo rozlomilo a začalo hořet, uvedl svědek, který si nepřál být jmenován. Nehoda se stala krátce po 14:00 místního času (15:00 SELČ) za silného deště.

Podle informací konžského ministerstva zdravotnictví zemřelo 17 z celkem 29 cestujících a tři členové posádky. "Poslali jsme do nemocnice osm zraněných, ale nemáme informace, jestli přežili. Oba piloti zemřeli," uvedl zdroj z ministerstva.

Foto: ČTK

Podle informací mise MONUSCO na palubě cestovali zaměstnanci OSN, včetně pracovníků mírové mise.

Misi OSN v Kongu tvoří přes 19.000 vojáků, policisté, pořádkové síly, vojenští pozorovatelé a civilní pracovníci. Jejím úkolem je ochrana civilistů před porušováním lidských práv a humanitárního práva, včetně všech forem sexuálního a genderového násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám