Hlavní obsah

Při náletu na Brigu zahynula tři děvčata

Novinky,
Banghází
Aktualizováno

Nálet koaličních letadel do oblasti libyjského města Briga si vyžádal civilní oběti. Zahynulo sedm lidí včetně tří dívek, uvedla v pátek BBC s odvoláním na tamní lékaře. Brigy se ve čtvrtek po těžkých bojích zmocnila vojska věrná vůdci Muammaru Kaddáfímu. Tvrdé střety pokračovaly i v dalších částech země. Povstalci sice nabídli příměří, ale pouze pokud se Kaddáfího vojáci stáhnout z měst.

Foto: Reuters

Start Boeingu F/A-18 Super Hornet z letadlové lodi USS Enterprise.

Článek

K civilním obětem náletu u Brigy jeden z místních doktorů uvedl, že bojová letadla se pokoušela zaútočit na kolonu Kaddáfího milicí. Střely naneštěstí zasáhly nákladní automobil s municí ve chvíli, kdy projížděl mezi dvěma domy. Podle lékaře si exploze vyžádala smrt tří dívek z jedné rodiny.

Podle lékaře ale rodina útok neodsuzuje, nálety by prý měly pokračovat.

BBC nemohla zprávu ověřit z nezávislých zdrojů. Nevyjádřila se k ní ani libyjská vláda, reportér BBC v Libyi John Simpson ale upozorňuje, že oběti byly v oblasti, kterou plukovník plně neovládá a ani tam nemůže vyslat zahraniční reportéry a těžit z tragédie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dodal, že civilní oběti náletů jsou zatím velmi vzácné, protože se jim koalice chce za každou cenu vyhnout, aby se nedostala pod palbu kritiky, že sama zabíjí ty, které má při prosazování rezoluce RB OSN chránit. Zatím se jí to daří. I libyjské úřady uvádějí relativně nízká čísla několika set obětí.

Vysoký počet civilních obětí podkopává úsilí NATO v Afghánistánu a vráží klín mezi síly ISAF a prezidenta Hámida Karzáího.

Nabídka příměří 

Libyjská opozice v pátek oznámila, že přijme příměří s vojskem Muammara Kaddáfího, Řekl to v pátek předák opoziční národní rady Mustafa Abdal Džalíl, když se v Benghází sešel se zvláštním vyslancem OSN, Jordáncem Abdalláhem Chatíbem. Podmínkou je, aby Kaddáfí odstoupil a jeho jednotky vyklidily západolibyjská města a ponechaly tamním občanům svobodu vyjadřování. Kaddáfího armáda dnes ale zintenzivnila palbu na Misurátu.

Podmínky rebelů naznačují, že předchozí nabídky k příměří od Kaddáfího nemuseli přijmout.

USA budou působit jen v rámci NATO

Letadla Spojených států už budou působit nad Libyí jen v rámci NATO. Zpráva potvrzuje úsilí USA vybruslit z konfliktu. Bojové letouny ale zatím ponechají alianci k dispozici pro případ zhoršení situace.

Koalici naopak posílí Švédsko, které vyšle osm Gripenů. V pátek to schválil tamní parlament.

Kaddáfího milice zabily Nizozemce

Nizozemec pracující v Libyi pro ropnou firmu byl zabit Kaddáfího milicemi. Uvedl to nizozemský rozhlas. V táboře, kde byl, zaútočily milice na tři Nizozemce, kterým ukradly vybavení. Dva Nizozemce milicionáři na dva dny zavřeli, třetího zabili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám