Hlavní obsah

Al-Káida se v Libyi zmocnila raket, tvrdí prezident Čadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

N'Djamena

Odnož teroristické organizace Al-Káida v islámském Maghrebu využila nepřehledné situace v Libyi a z vojenských skladů ve městech obsazených rebely ukradla rakety země-vzduch. V rozhovoru pro magazín Jeune Afrique to řekl čadský prezident Idriss Deby, informovala stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Čadský prezident Idriss Deby

Článek

„Je to vážná situace. Al-Káida v islámském Maghrebu se stává opravdovou armádou, nejlépe vyzbrojenou v celém regionu,“ řekl Deby s tím, že zbraně skončily na severu a severozápadě Nigeru, kde má organizace svoji základnu.

Deby tvrdí, že si je informací o tom, že se radikálové v Libyi zmocnili raket, „na sto procent jistý“. Americká armáda se k tomu veřejně nevyjádřila. Velitel sil NATO v Evropě, admirál James Stavridis, při úterním slyšení v americkém Kongresu řekl, že se k tomu vyjádří na uzavřeném jednání.

Analytici se nicméně podle CNN k Debyho tvrzení stavějí rezervovaně, ačkoliv, jak naznačují fotografie tamních rebelů, v Libyi je množství raket včetně SA-7 sovětské výroby z 60. let.

Právě tyto použili v listopadu 2002 islámští radikálové v Keni při útoku na civilní letadlo. Je to jediný zdokumentovaný takový útok ze strany teroristů. Dvojice střel letadlo nad Mombasou minula. Pár minut na to ale Al-Káida úspěšně odpálila bombu v tamním hotelu, přičemž o život přišlo přes deset lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám