Hlavní obsah

Ve fukušimské elektrárně odstaví čtyři reaktory, skončí v sarkofágu

– Tokio/Glasgow • Aktualizováno
Novinky,

Japonská elektrárenská společnost Tepco ve středu oznámila, že první čtyři reaktory jaderné elektrárny Fukušima 1 budou definitivně vyřazeny z provozu. Uvedla to BBC. Nepodařilo se je dostat pod kontrolu. Radiace z elektrárny dále uniká. Čtyři budovy reaktorů by měla pokrýt speciální látka, která zamezí úniku radiace.

Foto: Profimedia.cz

Zcela zničený třetí blok jaderné elektrárny Fukušima. Energetikům působí největší problémy radiace unikající do druhého bloku (v popředí).

Článek

Společnost Tepco, která elektrárnu provozuje, se ve středu rozhodla první čtyři reaktory definitivně vyřadit z provozu. Uvedl to ředitel společnosti Cunehisa Kacumata.

Experti už zvažují, že by se budovy pokryly speciální látkou, která by zamezila dalšímu úniku radiace. Uvedl to mluvčí vlády Jukio Edano. Vše by mělo být hotovo do konce dubna.

O osudu zbylých dvou reaktorů, které jsou pod kontrolou, se rozhodne po jednání s místními úřady.

Radiace v moři stoupá

Radioaktivní jód zachytili i v Británii a v moři u Fukušimy jeho hladina výrazně stoupla. Japonský Úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost podle BBC ve středu sdělil, že povolená hranice byla při posledním měření překročena 3355krát. Radiace z elektrárny dále uniká. Není jasné, kdy se podaří situaci vyřešit. Radioaktivní jód zachytili i v Británii.

Hidehiko Nišijama z úřadu pro jadernou bezpečnost ale podle ČTK mírnil obavy z možných dopadů: "Jód 131 má poločas rozpadu osm dní, a i když vezmeme v potaz jeho koncentraci v mořském prostředí, do doby, než se dostane k lidem, bude do značné míry rozložen." V moři se také rychleji rozptýlí a rozředí.

Radioaktivní isotopy jódu ale zachytili už v úterý ve skotském Glasgowě a v hrabství Oxfordshire, uvedl list Daily Mail. Žádné riziko pro zdraví ale nepředstavují, naměřeno bylo jen 300 mikrobecquerelů v kubickém metru.

Nedostatek elektrické energie

Z elektrárny dále uniká radioaktivní záření. Podle mluvčího vlády Jukia Edana se nedá říct, kdy bude situace vyřešena. "Zvažujeme různá opatření, ale v této fázi nejsme v situaci, kdy bychom mohli říct, že to budeme mít v určitém časovém horizontu pod kontrolou. "Zapojování chladících okruhů komplikuje radioaktivní voda v budovách. Tu je nutné odčerpat. Zásobníky jsou už plné..

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry škod ve Fukushimě a evakuační centrumVideo: Reuters

Voda se také dostala do tunelu, jímž jsou do budovy druhého reaktoru vedeny přívodní kabely. V budově generátoru druhého reaktoru je hladina radioaktivity nejvyšší, stotisíckrát překračuje běžné hodnoty. [celá zpráva]

Francouzský jaderný koncern Areva vyšle pět expertů do poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima. Mají pomáhat s odčerpáváním uniklé vody kontaminované radiací z poničených bloků elektrárny. Areva vyrobila palivové tyče ze směsi oxidů plutonia a uranu (MOX) použité v třetím bloku. V okolí elektrárny už bylo zjištěno i plutonium, které je nejen radioaktivní, ale také vysoce jedovaté. [celá zpráva]

Odstavení několika elektráren v Japonsku vedlo k nedostatku proudu. Japonská vláda kvůli němu zvažuje zavedení letního času.

Reklama

Výběr článků

Načítám