Hlavní obsah

Tripolis byl bombardován

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Tripolisem otřáslo během úterního podvečera několik explozí. Stal se terčem dalších náletů. Dvě mohutné exploze byly slyšet u místa rezidence Muammara Kaddáfího Bab Azizia, první v 17:30, druhá o tři minuty později. Před explozemi bylo slyšet přelétávající letadlo. Na Libyi bylo v úterý vypáleno 22 Tomahawků.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Příslušník sil Muammara Kaddáfího na vojenské základně v Tripolisu

Článek

Korespondent AFP útok potvrdil: „Dvě exploze otřásly oblastí u sídla Kaddáfího v Bab Azizia. Dalších sedm explozí bylo slyšet z předměstí Tadžura, kde jsou kasárna a vojenské objekty."

Tamní obyvatel uvedl, že letadla vypálila střely na radar. Další pak viděl, jak z nich stoupá kouř.

Libyjská televize po útoku uvedla: "Vojenské civilní oblasti Tripolisu byly bombardovány při koloniální agresi křižáků. Mějte na paměti, že náklady na každou raketu a bombu jsou placeny Katarem a Spojenými arabskými emiráty."

Za posledních 24 hodin bylo na Libyi odpáleno 22 střel s plochou dráhou letu Tomahawk a letadla provedla 115 bojových letů.

Operace nemá stanoven konec, hrozí rozdělení Libye a chaos

Úterní mezinárodní konference o Libyi nedala odpověď, jak dlouho operace bude trvat. Ukončení podmínila tím, že bude plně naplněna rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1973. Také nedala jasnou odpověď na to, zda podmínkou ukončení operací je odchod Kaddáfího, či ne. Účastníci konference jen zopakovali, že plukovník už ztratil oprávnění vládnout, upozorňuje britský expert Shashank Joshi.

O budoucím osudu Libye se nejednalo, rebelové se konference neúčastnili, přece jen panuje podezření, že někteří jsou, jak tvrdí Kaddáfí, skutečně napojeni na Al-Káidu, a další zase na šíitský libanonský Hizballáh.

Podle agentury Reuters to řekl v Senátu vrchní velitel sil Severoatlantické aliance americký admirál James Stavridis. "Velmi podrobně prověřujeme složení těchto opozičních sil a také osobnosti, které jsou jejich vůdci." I když vůdcové opozice vypadají jako "odpovědní muži a ženy", zpravodajci viděli "známky přítomnosti Al-Káidy a Hizballáhu", podotkl.

Na konferenci bylo zdůrazněno jen to, že rebelové chtějí svobodnou demokratickou a jednotnou Libyi. Vysoký představitel Kaddáfího režimu ale připustil možnost rozdělení Libye, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám