Hlavní obsah

Krejčířův syn žaluje jihoafrickou policii za týrání

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Osmnáctiletý syn uprchlého Radovana Krejčíře Denis podal trestní oznámení na speciální jednotku jihoafrické policie Hawks. Obvinil ji, že byl minulé úterý neoprávněně zatčen, svázán a donucen si lehnout na podlahu, když policie provedla razii v rodinném domě Krejčířových v Bedfordview.

Foto: Profimedia.cz

Syn Radovana Krejčíře Denis při zásahu jihoafrické policie

Článek

Kvůli neoprávněnému zatčení udělal stejný krok i Krejčířův spolupracovník Michaelis Arsiotis. Uvedly to servery TimesLive, Iol a News24.

Mluvčí jednotky Hawks, plukovník McIntosh Polela, uvedl v pondělí, že obvinění Krejčířova syna, který si stěžoval na brutalitu, jsou neopodstatněná a jde jen o mediální humbuk. „Byl jsem tam tu noc a nikdo ho nenapadl.“

Žalobu míní podat i Miloslav Potiska, který byl ten večer u Krejčířových na návštěvě. Byl dva dny zadržován.

Ve stejný večer, kdy byla provedena razie v Krejčířově domě, podnikli Hawks razii i u Krejčířovy pravé ruky Michaelise Arsiotise.

Krejčířova žena zpochybnila seznam lidí určených k zabití

Advokát Piet du Plessis, který hájí i Krejčíře juniora, uvedl, že soukromý vyšetřovatel O´Sullivan, který se akce účastnil, Arsiotise kopl a jeho partnerku uhodil do obličeje.

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zásahu jihoafrické policie v domě Radovana Krejčíře v Johannesburgu.

Podle některých svědectví i zásah v Krejčířově vile řídil O´Sullivan. Polela to popírá. Podle něj není možné, aby se akce Hawks účastnil někdo zvenčí.

Sporný postup Hawks při zatýkání ale potvrdil i profesor práva Stephen Tuson z univerzity Wits: "Zatýkání bez zatykače může být provedeno jen ve dvou případech. Zaprvé, když policista je přímo svědkem zločinu, který byl spáchán. Zadruhé, když má dobrý důvod věřit, že zatýkaný má klíčové důkazy, například pistoli, jíž byl někdo zastřelen. Jinak musí mít zatykač.“

Krejčířova žena Kateřina navíc zpochybnila tvrzení, že v domě byl zabaven seznam lidí určených k zabití. [celá zpráva]

Podle mluvčího měl být v sejfu, ale ten byl uzavřen. Kombinaci čísel znal jen Krejčíř a jeho žena, kteří v době razie doma nebyli, a jejich syn. Ten však ležel svázaný na zemi a sejf by otevřít nemohl.

Z domu podle ní navíc zmizely troje drahé hodinky Ulysses Nardin, Rolex a Concorde za milión randů (2,5 miliónu korun) a Krejčířova sbírka per Montblanc a Cartier. Tyto položky nejsou na seznamu zabavených věcí.

Chybí i Potiskovy věci – batoh s pasem, mezinárodním řidičským průkazem a 170 randů.

Radovan Krejčíř byl obviněn z pojišťovacího podvodu. Vyinkasoval 4 579 600 randů od pojišťovny Liberty Life na základě potvrzení urologa Mariana Tupeho z johannesburské kliniky Flora, že má rakovinu v posledním stadiu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám